Álomfejtés

Álomfejtés segítségével a saját személyiségünket is, és álmainkat is jobban megérthetjük. Az emberiséget ősidők óta foglalkoztatják álmaik. Honnan erednek ezek a múló, misztikus képsorok? Vajon mit jelentenek? Milyen hatással vannak ránk mindennapi életünk során? Mivel az emberek válaszokat akartak kapni kérdéseikre, különféle gyakorlatok széles palettáját alkották meg, melynek neve: álomfejtés.

Álom

Életünknek körülbelül egyharmadát átalusszuk,annak pedig 25-50%-ban álmodunk.Nem kell hozzá különösebb matematikai tudás,hogy felismerjük,életünknek viszonylag nagy hányadát álmainkra áldozzuk, ám legtöbbünk ennek ellenére mégis figyelmen kívül hagyja őket. Álmainkkal majdnem pontosan ugyanannyi időt töltünk, mint amennyit evéssel; gondoljunk csak bele, mennyi időt szentelünk ételeinknek,így ennek tükrében megértjük,hogy mennyire elhanyagoljuk a lehetőségeknek eme óriási tárházát.

Az álmok, melyek az egyén talán legalapvetőbb alkotásai, legtöbbünk esetében olyan mély részünkből fakadnak, amelyet a tudatunk is csak igen csekély mértékben képes uralni. Az álmok ugyanakkor ajtóként vagy akár varázsszőnyegként is felfogható, melyek megmutatják a bennük rejlő kiaknázatlan igazságokat és lehetőségeket. Látnokok és bölcs öregek évszázadokon át álmaikhoz fordultak, hogy rajtuk keresztül elnyerhessék az élet feletti uralom hatalmát.

Az álmok a tudatalatti üzenetei, melyeket nem könnyű megérteni, sok mindent jelenthetnek a jövővel kapcsolatban, ezeket a jeleket szimbólum formájában jelzik számunkra, melyeket sokan nem képesek megértenek. Létfontosságúak az ember életében, hiszen álmunkban szabadulunk fel lelki folyamatainkból. Az álmokat általában reggelre elfelejtjük, még ha maradnak is bizonyos emlékfoszlányok, azok is a nap folyamán elhalványulnak. Vannak azonban olyan álmok is, melyek nagyon élénkek és tökéletesen emlékszünk rájuk, azonban ezen igen ritkák. Az álmokat könnyű megfejteni a mitológiákra és a népmesékre hivatkozva. Így szinte minden álmunkra választ kapunk és eldönthetjük, hogy jelentőséget tulajdonítunk neki vagy sem. Általánosságban a rémisztő álmok szerencsét jelentenek. A mitológiák szerint az éjjeli álmok a gonoszra hívják fel a figyelmet, míg a hajnali álom angyali figyelmeztetést jelentenek.

 

Az álmok fajtái

Figyelmeztető álmok
Olyan jelenségeket tudatosjt bennünk, amik benne vannak az életében, de nem vesszük észre. Ilyen egy betegség is vagy egy megromolott kapcsolat.

Egyensúlyteremtő álmok
Ezek az álmok kompenzálják nappali elfojtásainkat, természetünknek nem megfelelő viselkedésünket, vágyainkat, még perverziónkat is. A kiegyenlítő funkció akkor a legintenzívebb, ha nappal nagy erőkkel igyekezzük letagadni magunk előtt negatív indulatainkat, amikor meg akarunk feleni, mert annyira szeretnénk jónak és tökéletesnek lenni. Az álom garantáltan megmutatja, hogy nem vagyunk tökéletesek.

Összerendező álmok
Kapcsolatba hoznak bennünket jelenségekkel, vagy több jelenséget egy másik jelenséggel, sokszor csupán úgy, hogy egy térbe és időbe helyeznek látszólag össze nem illő dolgokat. Ilyenkor biztosak lehetünk abban, hogy ezek nem véletlenek. Ezek rámutatnak az életünk rejtett, de valódi összefüggéseire.

Visszatérő álmok
Változatlanul, ugyanazokkal a szimbólumokkal, jelekkel kísérnek minket hosszú éveken keresztül. Ez azt jelenti, hogy egy szűnni nem akaró komplexus dolgozik bennünk, amely megoldásra vár.A lassan változó, átalakuló visszatérő álmok azt mutatják, hogy problémánk lassan megoldódik.

Visszatekintő álmok
Ez a bölcsesség útját követi. A visszatekintő álmokat elég nehéz felismerni. A régi eseteket hasonlítja a jelenlegi állapotokhoz, követi a fejlődés, a megérés folyamatát. Pincében, régi városban, ásatáson lévő jelenlét az álmunk során a múltunkra utal.

Vágyálmok
Itt minden beteljesül, való válik. Ébren is tudunk álmodozni, viszon álom közben sokkal intenzívebbek az élmények. Általában szerelmi szál a fő indik egy vágyálomhoz, de anyagi bőséget és egészséges állapot élvezésére is lehetőséget ad.

Rémálmok
Negatív indulatok (harag, bosszúvágy, féltékenység) és elviselhetetlen szorongások (halálfélelem, magány), melyeket nappal elfojtunk, megtagadunk az álmainkban előjön. A megoldás az, ha szembenézünk ezekkel a negatív érzelmekkel, megértjük és tudatosítjuk magunkban. Nem érdemes győgyzsrekkel elnyomni, mert akkor nem tudjuk megfejteni.

Archaikus álmok.
Gyakran bibliai, népmesei motívumok ezek, és a funkciójuk is hasonló lesz. Misztikus formában tárják fel az élet törvényeit, tényeit.

Szórakoztató álmok
Amikor az ember jól van, őszinte és elégedett, akkor gyakran kalandszerű, élvezetes, humoros álmok birtokába kerül, szinte szórakozik,mintha filmet nézne. Az ilyen álmok kirándulást vagy egy filbeillő jelenetet, sztorit mutatnak be.

 

Álomszótár

Ablak: Nyitott ablak: kapcsolat a külvilággal, kilátás a jövőre, pozitív jel, mert nyitottságra utal. Ha kilépsz az ablakon, nagy változás lesz az életedben. Zárt ablak: valamit megfejteni, megismerésre váró dolog. Ablak mögött álló személ: magányosság, titokzatosság. Ablakot mosni: belső harmónia megteremtése, a szervezet megtisztítása, betegség elűzése.
Abrosz: Elrejt valamit, és helyette a táplálozás örömét ajánlja fel. Ha nő álmodik abrosszal,akkor bőséget és gazdagságot jelent. Ha a férfi szakadt, beszennyezett abrosszal álmodik, akkor körbe kell nézzen a hzáa táján, rossz jelet mutat, esetleges megcsalás. Családi hangulat iránti nosztalgia is lehet.
Ajtó: A változás lehetőségét szimbolizálja, de az ablakkal ellentétben itt meg kell tudnia, mi rejtőzik az ajtó mögött. Az elfelejtett múlt és a bizonytalan jövő itt van, és megmutathatja, merre vegye útját, amennyiben választania kell. Új dolgokkal kerül kapcsolatba, és fel kell készüljön az újdonságra. Reteszekkel ellátott ajtó: feleség. Ajtót kinyitni: megházasodni. Erős, kemény fából készült ajtó: biztonság. Összerombolt ajtó: szorongás. Népi hiedelem szerint az ajtó jelenléte az álomban látogatást, vendégeket, örömöt jelképeznek. A nyitott ajtó szerencsés életútra, a bezárt ajtó csalódásra utalhat. Ha az ajtón megy ki valaki, akkor szabadulásról van szó, így lehetőség nyílik az önkifejezésre is.
Alagút: Ha álmodban alagutat látsz, az vaginét, méhet vagy esetleg a születést szimbolizálhatja. Mindemellett a biztonsgérzet utáni vágyat is jelentheti. Ha egy alagúton mész át álmodban akkor az elméd rejtett részeit próbálod felfedezni. Világosságot látni az alagút végén a reményt jelképezheti. Egész életedben jól és sikeresen fogsz mindent megoldani. De emelett az utazásod végét is jelentheti azt hogy céljaidat elérted.
Alma: Tiltott gyümölcs, ami a termékenység szimbóluma. Ez a saját termékenység, a szexuális potencia megjelenítője, átvitt értelemben pedig teljesítőképességet is jelenthet. Az egészséges alma harmonikus testi létet, a férges alma pedig kedvezõ látszat mögötti problémákra utal. Fiatal embereknél elõtérbe kerül erotikus vágyként való értelmezése, idősebbeknél mindenféle teljesítményhez való óvatos viszonyulást szimbolizál. Ha az alma édes, gazdagság és öröm, ha savanyú, betegségre utal. Ha valakinek almát adsz, légy óvatos szerelmed kimutatásában, mert néha a tiltott szerelem, vagy a bűnösz szerelem előjele is lehet.
Aluljáró: Aluljáró szerepe álmainkab lehet az elszigeteltség érzete. Ha például egy régi ismerőssel találkozunk egy aluljáróban akkor az jelentheti a mélyen rejlő problémáinkat amelyek egyre lejebb húzhatnak. Áthaladni bármilyen járművel az aluljárón azt szimbolizálja hogy problémáink tornyosulnak emiatt nem érhetjük el céljainkat annak ellenére hogy mindent megteszünk értük.
Alvás az álomban (álom nélkül): Alvás az álomban (álom nélkül) Amikor valaki azt álmodja, hogy alszik egy jeleneten belül, akkor az azt helenti, hogy menekül a saját gondjai, problémái elől. Ez arra utal, hogy komoly gondjai adódtak, és ideje lenne már megoldani őket. Ha a földön fekszik az illető, aki álomba szenderül, akkor a rajta való segítést sugallja. Fa ágyon való alvás: testi gyengeség, testi problémák. Népi hiedelem szerint az álomban megjelenő alvás a halottakkal való kapcsolatfelvételt jelenti.
Angyal: Vágy a biztonság, a lelki vezetés iránt, megtalálni a nyugalmat egy meghittebb helyen, ahol sosem érhet bennünket rossz. Örüljön annak, ha ezt megtalálta, de ne felejtse el azt sem, a legbiztosabb, ha saját magára, valamint a belső értékeire támaszkodik. Az angyal álombeli szimbólum nem egy rossz, hanem egy igenis kedvező jel: barátság, boldogság jelképe. Az igazság fényét hordozza magában. A népi hiedelem szerint aki angyallal álmodik, annak a közeljövőben valami sikerülni fog. Vérző szárnyú angyal: közeli veszély, ami ellen segítség kell a közeli ismerősöktől.
Anya: A biztoság, a táplálék és a segítség szimbóluma. Ennek elérése fontossá válik az álmodó számára. A partnerkapcsolatot is ezek elérése érdekében alakítja, akár önállóságának feláldozásával is. Megjelenhet e vágyak kielégítetlensége is, neheztelésként vagy sértődésként. Az anya szigora és szabályai befolyásolnak bennünket. Ennek felidézõdése dühöt, lázadást válthat ki.  Ha férfi álmodik az anyáról, akkor a szeretetigény, a törődés vágyáé a főszerep, nők álmában az anyagás, a nőiesség, a családcentrikus élet iránti vágyakozást testesjti meg. Átvitt értelemben a társadalomhoz való viszony is lehet. Az ókori görögöknél a földhöz, a hazához való viszony akar lenni,ami nagyon fontos szimbólum a hovatartozás kérdésében is.
Arany: A passzív lét jelképei, figyelmeztetések ennek elkerülésére, megelőzésére. Ön hajlamossá válhat az élettől való visszavonulásra, a kapcsolatok megszakítására, a tárgyak felhalmozásával, gyűjtésével való foglalkozásra. Utalhatnak valami alapvető hiányra, ami kapcsolatban van testével, anyagi helyzetével, ezért válik introvertálttá. Keresnie kell egy tárgyat, egy érzelmet, amely örömmel tölti meg lelkét, és akkor álmaiból is el fognak tűnni a hiányt szimbolizáló ásványok.
Aura: A kisugárzást jelenti szó szerint. A lélek sugárzik ki a testből, az álombeli aura arra utal, hogy erős személyiséggel találkozhat, aki vagy pozitív, vagy negatív irányba viszi életét. A buddhisták szerint az egészségi állapotok és az érzéseket tükrözi, ezért az álombéli aura megjelenése is okkal történik, utal, sugall arra, hogy valaki közeleg.
Autó: Az autó amikor a férfi álmodja meg, akkor a saját erejét, a haladást és a képességeinek kivitelezését, hatalmát szimbolizálja. Szélsõséges esetben a rombolásig, a destruktivitásig képes erejét használni.. Az intimitás lehetõségei és veszélyei inkább a nők álmaiban testesül meg az autóban. Szélsõséges esetben félelem, hogy elragadják ösztönei, de ez ritka eset. Az autóút során megjelenhetnek életútja fontosabb eseményeit szimbolizáló tárgyak. Ha nagy sebességgel halad akkor azt jelenti,hogy legyen óvatos, ne bízzon saját magában se, mert gond van kialakulóban. Autóban utazni változást jelent, vagy valamit elérni. Ha a kocsiban más nemű személy ül, szexuális vágyak megjelenése. Az autóbaleset társadalmi helyzetének, fontos kapcsolatának bizonytalansága váltja ki. Bizonytalansága növeli a baleset, a hibázás valószínűségét.
Ág: A fa az álmodót szimbolizálja, az ág annak egy lelki megnyilvánulását mutatja. Ha jobbra nő, a jövő felé mutat, ha lefelé, a szomorúságot idézi meg. A száraz ág az érzelmek hiányát, érzelmi szegénységet, a rügyező ág a megújulást jelképezi. Ha egy zöld ág letörik,akkor valaki fiatalon fog meghalni. Virágzó faág esetén szerelmet és örömöt szimbolizál, ágon lévő gyümölcs termékenységet, terhességet hirdet.
Ágy: Az ágy hagyományos értelmezése nem más, mint szexuális problémákkal való konfrontálódás. Vágyakozás az álomra: menekülés lehet a való élet gondjai elől, sikertelenül. Az égő ágy a házastárs elveszítését szimbolizálja. Madarak szállnak az ágyra: megcsalás. Aki ággyal álmodik a népi hiedelem szerint, az a halálról álmodik valamilyen formában.
Ásványok: A passzív lét jelképei, figyelmeztetések ennek elkerülésére, megelőzésére. Ön hajlamossá válhat az élettől való visszavonulásra, a kapcsolatok megszakítására, a tárgyak felhalmozásával, gyűjtésével való foglalkozásra. Utalhatnak valami alapvető hiányra, ami kapcsolatban van testével, anyagi helyzetével, ezért válik introvertálttá. Keresnie kell egy tárgyat, egy érzelmet, amely örömmel tölti meg lelkét, és akkor álmaiból is el fognak tűnni a hiányt szimbolizáló ásványok.
Baba: Szeretet iránti igény, sérülékenység, naivitás, az újjászületés, a szükségérzet szimbóluma. Megfelelõ partnerrel kifejezheti érzelmeit is. A nőknél az anyaságot jelképezi, illetve az új élet közeledését, lehetőségét. Egyes kultúrák szerint a baba, a csecsemő az új dolgok érkeztét, az életmőd átalalkítását, meváltoztatását is ösztönzi. A csángó hiedelem szerint például ha kicsi bubát lát valaki, az könyhullatást jelent.
Baleset: Aki balesetről álmodik, annak nyomós oka lesz, cseppet sem lesz véletlen! Ami megsérül, az egy testrész vagy egy kapcsolat megromlását, maradandó károsodását szimbolizálja. Tehetünk ellene, amennyiben más utat választunk, figyelni kell a veszély jeleit. Ilyen esetekkben végig kell gondolni kik voltak a baleset helyszínén, vagy akár résztvevői. Velük kell elrendezni az összezörrenéseket, a nézeteltéréseket a valós életben.
Bemutatni valakit: Ha az álomban az ismerkedés kerül előtérbe, valkit bemutatnak neked, vagy épp te mutatsz be valakit, el kell gondolkodni azon, vajon miért ennyire fontos az illető, hogy említésre méltatódik. Természetesen a visszatérő álmokban ez már sokkal fontosabb szerepet ölt. Idegen bemutatása: újdonság, veszély vagy kiváncsiság. Az ellenkező nem bemutatása, aki irán élőben sem tudja megfogalmazni iránta táplált érzelmét, az már azt szimbolizálja, hogy kapcsolatba kell vele lépni, meg kell ismerni és érteni, hogy eldöntsük, szerelmi vonzalom vagyy csupán szimpátia áll-e a háttérben.
Boncolás: Ha arról álmodunk hogy valakit boncolnak, akkor azt szimbolizálja, hogy belsejében (lelki vagy testi egészségében) problémák vannak. Ha bennönket boncolnak: önmagunkkal vannak gondok. A boncolás során eltávolított testrész: sérült, oda kell rá figyelni! Amennyiben észrevesszük magunkon,hogy a kérédses szervvel, szervekkel gond van, kiküszöbölhető a betegség legyen az testi vagy lelki eredetű. Fontos, hogy nem magunkban keressük a hibát, ne úgy értelmezzük, hogy mi vagyunk a gondok okozói.
Bárány: Az áldozat, valamint az áldozatkészség szimbóluma. Az álmokban aki bárányról álmodik, egy békésebb időszakra való vágyódást fogalmaz meg, azonban nem tudja elérni, mert összecsapnak feje felett a gondok, mindig megsínyli a próbálkozást, szinte rosszakarói győzedelmeskednek. Gondok esetén azt is szimbolizálhatja, hogy „rossz fát” tettünk a tűzre, és bár magunkat áldozatként gondoljuk, lehet, hogy nem is vagyunk igazán bárányok?
Bástya: Biztonság iránti vágyat, menedéket szimbolizál, amelyet meg is valósíthatunk, ha lemondunk merész vágyakról. Nagy lépések előtti álomszimbólum. Sugallja, hogy a döntést jól meg kell fontolni, mert nem biztos hogy pozitív irányban sül el. Nyújthat másnak is biztonságot, a megfelelõ partner hálás lehet ezért, ha megvédjük a veszélyektől, támadásoktól. A bástya régi, romos várrész, akkor a szülői segítséget, biztonságot szimbolizálja, a rastaurált, vagy új bástya pedig parnertől vagy jóbaráttól kapott segítséget, támogatást, biztonságot vagy szolidarítást jelképez. Sakktábla bástyája: logikai élépés, fontos döntés előtti állásra mutat.
Béka: Békát látni álmunkban annyit jelent, hogy egy váratlan változás vagy valamilyen lehetőség áll be életünkbe. Ha elkapsz egy békát álmodban azt jelenti, hogy nem igazán törődsz egészségeddel, de ha csak egy béka hangját hallod, akkor azt jelenti hogy van valami amit nem értél él az életben, egy célt amit kitűztél magad elé.
Bölcső: Különös szimbólumok egyiket, többféle módon értelmezhető, a körülmények figyelembe vételével együtt! A bölcső megjelenése az álomban egyfajta vágy a csecsemőkorban élvezett gondtalanság iránt. Az aktuális gondokkal szembe állítva az akkori időszak nem volt nehéz és nem okozott nehézségeket. Párkapcsolatban élők számára: amennyiben bölcsőről álmodnak, a szülővé válás örömei iránti igény jelképe. Jelezheti a gyerekvállalásra való felkészültséget is, de ugyanakkor egyes helyzetekben pont az ellenkezőjét tükrözi.
Börtön – Menekülés börtönből: Ha azt álmodod hogy egy börtönből vagy valamilyen zárt helyről menekülsz az azt jelentheti hogy az életben valamilyen szoros elvárás vagy magaviselet elől szeretnél megszabadulni. Vagy esetleg nem szeretnél szembe nézni problémáiddal. Ha valamilyen állat okozta sebből gyógyulsz fel, azt jelenti jók az egészségügyi kondícióid, és valamilyen pozitív változés fog történni veled.
Búcsúzni: Új kapcsolatokat jelent, valamitől/valakitől elbúcsúzni nem más, mint lezárni egy fejezetet az életünkből. A legjobb dolog,ami álmunkban törtnéhet, reggel könnyebben kellhetünk, ha sikerül ezt tudatosítanunk magunkban. Addig amig letargiát okoz valakitől vagy valamitől a megválás, addig a saját lelkünk is nyomott, negativ energiákat hordozó lesz.
Búza: A lélek gazdagsága, a bölcsesség megvalósulása, kiteljesedése, elérése. A búza mindig azt jelképezte és jelképezi, hogy a bőség a kemény munka eredményeként megsegíti a szolgalmast, a kitartót! A búza az álmodó életkorának és szándékának megfelelő termékenységre utal.  Ami nagyon érdekes, hogy sovány kalászról ritkán álmodunk.
Büntetés: Utal arra, hogy mások vagyunk mint a többiek. Akár deviáns viselkedésre is utalhat, vagy olyan tulajdonságokra, amit a társadalom még nem tudod vagy nem fog elfogadni. A homoszexuális embereknél gyakori a büntetésekről szóló álom. Ostorral büntetni: megalázás. Börtönbüntetés: ösztönzés a szabadulás felé, van lehetőség változni. Érzelmi büntetés: parnerrel szemben elkövetett rossztettet szimbolizálja. Mindenmképp érdemes elgondolkodni az álom után hogy csak önmagunk sanyargatjuk, vagy valóban társadalom ellenes tettet vittünk végbe?
Cica: Fegyelmezetlenség jegye. A karmoló cica jelzi, hogy haragosaid vannak. Fiatal cica: elcsábítá­so­dat mutatja. Cicát látni közelgő vagy már bekövetkezett kellemetlenséget és elárult szerelmet is jelentket. A cica mutatja meg, hogy hamis emberekkel lesz dolgod, illetve hogy könnyelmúen kiadod másnak azokat az információkat, melyek naivitásodat támasztják alá (érdekes mód a szőke nőkre vall ez leginkább). Cica előrevetít kiabálást, kellemetlen tárgyalást. Cica a háztetőn: gonosz jel, cica egy öregasszonynál: betegség.
Cickány: Szerencse szimbólum. Ha a cickány a földön hever balszerencsét is előidézhe, vagy már meglévő problmákra utal. Cickány egy kislány kezében: gyeremekáldás. Cickány egy asszony szoknyája alatt: családi boldogság, szerencse áll a házhoz. Ha a cickány egy fiatal lány ágya alatt bújik meg, titkos szereterőről, házasságtörésről is adhat hírt, ez esetben ha nagy a cickány, akkor idős szeretőről van szó. A csángó hiedelem szerint a sok cickány egy udvaron lakodalomról ad hírt.
Cicomázás: Jelzi, hogy kenyeredet becsületes úton keresed. Ha a cicomázás során kék szembesték kerül a nők szemére, akkor problémát is sugallhat a házastársi kapcsolatban. A piros smink jelenléte pedig a nehéz, de becsületes pénzszerzési lehetőséget szimbolizálja. Ha férfi álmodik arról, hogy illatosítja magát vagy cicomázza magát, új szerelmi kapcsolat vagy a régi kapcsolat felújálását sugallja. Földre ejtett tükör cicomázás közben: az anyósnak valami nem tetszik.
Cigaretta: Nagy terhek nehezednek az álmodóra, egyfajta stressz oldás jelképeként jelenhet meg a füstölgő cigaretta vagy egy dohányzó alak. Nehezére eshet, hogy bajait szavakkal fejezze ki, hogy (bármilyen) táplálékot találjon, ezért kerül képbe a cigaretta. Gyakran a férfiasság, illetve a férfias vonásokkal kapcsolatos problémák kifejezője, a dohányzó nő jelképe talpraesettséget mutat. A megbontatlan cigarettadoboz dohányosok esetén azt jelenti, hogy dilemmázik a jó és a rossz, a ráció és a szenvedély (ösztön) között.
Cigány – Cigányasszony: Ha udvaron látunk cigányt, tolvajlás jelképe. Cigánymuzsika: mulatság, öröm, szerelem vagy házasság. Cigányasszony: kellemetlenség, gond. Cigányasszony kártyával a kezében: gond a szerelem terén, lelki trauma,családi nehézségek, szerelmi háromszög jelképe. Férfinak a cigányasszony: veszedelem, szerelmi elcsásbítódás. Kancsal szemű cigánynő: szerelmi boldogtalanság. Cigány hegedűvel: szerelmi bánat. Csángó hiedelem szerin ha cigánnyal vagy cigánylánnyal hálsz, jó lesz a szerelmi potenciálod (férfiak) vagy termékeny lesz a méhed (nők).
Cimbalom: A búsulás jelképe. Ha előadóteremben látod, akkor tisztelet, múvészet és elismerés jegye. Amennyiben romos temetőben látod agy hallod, a háború vagy hadba vonulás szimbóluma. Cigány cimbalommal: bánat, lelki sérülés, depresszió. Törött cimbalom: véget ért szerelmi kapcsolat.
Cimbora: Vigyázz, mert a cimbora, a jó barát jelképe a váratlan eseményekre utal. Bár váratlan esemény előtt állsz, még nem tudhatod hogy jó vagy rossz esemény lesz-e ez. Cimbora terhes nővel: megcsalás, átverés. Cimbora a kocsiban veled, de ő vezet: jelzi,hogy le akar téríteni a helyes útrol, kezébe kaarja venni sorsod irányítását. Cimbora félhomályban: cselszövés, átverés, nem az akinek mondja magát.
Cipő: Jelezhet egészséges táplálkozást, kiegyensúlyozott életet. Nagy cipő utazást mutat, a szűk cipő pedig a szorult viszonyok jelzése, a rongyos cipő, nem más mint veszteség. Cipőt felhúzni: kirándulásra mész. Új cipő: jó reménység, bizakodás, hit és pozitív hozzáállás. Cipőt foltozni az jelenti, hogy hasznos foglalkozásban lesz részed. Cipőt venni: csalódás jele; egyben elutazást is mutathat. Ha egy cipőt elveszítesz, akkor igen kellemetlen hírt hallasz. Cipőt találni: ajándék.
Csokoládé: Ha csokoládéval álmodunk akkor az szerelmet, ünneplés és önjutalmazést szimbolizálhat. Azt is jelentheti hogy túl sok dologba fogott bele, és szüksége lehet némi pihenésre egy kis szabad időre. Csokoládét enni álmunkban azt jelenti hogy a érzékeletességünket próbáljuk elrejteni.
Csontváz: Különleges szimbólum, mely a bonyodalmakra utal. Fenyegető emlékeket jelent, amelyek személyes konfliktusok lényegére utalnak, valamint arra, hogy megoldást kell találni azok rendezésére. Egyes álmoskönyvekben a titok, rejtély jelentése is, amelyet szintén meg vagy fel kell ismerni, meg kell oldani. A táncoló csontváz a szomorú helyzet jobbik oldalára utal, amolyan „minden rosszban van valami jó” gondolatra utal.
Csuklás: Csuklással álmodni azt szimbolizálhatja hogy apró megszakítások vagy megzavarások vannak életében, vagy esetleg valami idegesítő történik ön körül. Egy kis gyorsaságra van szüksége és arra hogy időt szakítson magára, hogy elérje maga elé kitűzött céljait.
Csókolózás – Csók, és csók küldése: Álmunkban ha megcsókolunk valakit akkor a szerelmet, érzelmet, harmóniát fejezhet ki. Ugyanakkor szimbolizálhatja a fiatal szerelmet és friss romantikát is. Ha azt álmodjuk hogy megcsókoltuk valakinek a kezét akkor az tiszteletet jelent, ha pedig a lábát akkor magaláztatást és tiszteletet egyben. Ha egy közeli barátot csókolunk meg akkor a tiszteletet és csodálatot fejezzük ki a barátunk iránt. Az álombeli csókolózás tehát a helyzettől és személytől függ akinek vagy ahogy adjuk.
Csónak: Ha álmunkba egy csónakot látunk vagy abban utazunk azt jelentheti hogy képesek vagyunk efedni vagy éppen kimutatni érzelmeinket. Nagyobb figyelmet kell adni a víz milyenségének, mégpedig hogy nyugodt vagy háborgó esetleg tiszta vagy koszos. Azt álmodni hogy egy csónakból ki akarsz ugrani jelentheti azt hogy szembe akarsz nézni érzelmi problémáiddal és meg szeretné őket oldani.
Cukor: A cukor jelentése az, hogy az álmodó fél a kudarctól, az elhagyatottságtól, azonban erre jó oka van, ugyanis hétköznapjaiban valamit nem végzett megfelelő módon, és utólag erre rá kell hogy jöjjön, ezért jelentkezik szimbólumként a figyelmeztetés. A cukor elfogyasztása a félnivaló megidézése valójában, egyfajta bűntudat jelentése is van benne. Gazdagság szimbóluma is lehet, de egyben a szerelem édessége is, mint a méz.
Cérna: Kellemetlen híradást, a vágyak késői megvalósulását szimbolizálja. Menyasszonynál: jelez jegyesség felbontását is, még akkor is ha nem egy elszakadt cérnáról van szó. A lipcsei nagy álmoskönyv szerint a kötőcérna vándorlás jele, segítség a visszaforduláshoz. Fehér cérna: ajándékot vonz. Fekete cérna: beköszöntője a balszerencsének. A kék cérna reményt, a piros pedig közeli örömöt jelképez. A cérna, mely összevissza van gombolyodva, gubancolódva akadályt jelent vágyaink vagy álmaink elérésében. Szűz havában vénlányságot szimbolizál. Cérnát befűzni: udvariasság. Eltépett cérna: harag. András éjjelén megjelenő cérnaszál nehezen létrejövő házasságot, újholdkor pedig a családi ellenkezést szimbolizálja szerelmünkben. Szeles éjszakán sorsunktól való félelmünkre utal.
Daganat: Kellemetlen barát, ellenség jegye, akitől nehezen szabadulsz meg. Mindenesetre nyugtalanságot mutat és nem hagy semmire összpontosítani. Daganat jelent még nagy gondot, amely váratlanul jön vagy jött, illetve a népi hiedelem szerint átkot is. Daganat nyakon: gazdagság. Dagadt test: fájdalmas események szimbóluma. Ha máson látod a daganatot, akkor családi veszekedésre, válásra utal, de ha felismered a szimbólumot, a valós életben megelőzheted.
Darázs: Nagy darázs: csúf rágalom szimbolikája. Darázscsípés: harag, amely pletyka miatt kerekedik. Darázsfészek: elszólást, szószátyárságot jelent, szimbolizál. Darazsat megölni: barátokkal, szomszédoddal kibékülsz és elsimulnak a kétejek, nézetelétérsek. Tarka darázs: idegen, aki hírt hoz neked, vagy családodnak Lódarázs: messzi tavasz, vagy hideg nyár. Királydarázs: kerti munka, nehéz szüret. Halott darázs: öregség, néhol halált is jelenthet. A csángó hiedelem szerint a darázs bőséges termést jelent, de ahhoz kemény munka is párosul egész évben.
Delfin: Pajkosság, barátság, és kedvesség jelképe, ugyanakkor a tudást is szimbolizálja. Újra gyermek lehet: tiszta örömök és eredeti gondolatok színesíthetik életét mindig, megtanulhatja a szociális adottságait is erősíteni, gyakorolni. Amennyiben a delfin ékszereken megjelenő szimbólum, a tudás gazdagságát jelképezi, a vízben lévő delfin képe pedig a természet szeretetére, annak ápolására, megvédésére utal. A delfin teteme negatív elem, tudásbeli leépülés előrejelzője.
Denevér: Hiúság jelképe. Denevért fogni: haszontalanságban lesz részed rövid időn belül. Jelenthet éjjeli mulatságot is, bódultságot. Sok denevér: vigyázz, mert gonosz szemek kilesik kedvesedet, amikor ajtót nyit; a megcsalás lehetőségét, csábítást jelképez. Röpködő denevér: szomszédok pletykája, rosszmájú megjegyzések hada. Denevér a padláson: öregasszonyt jelképez, aki segítséget nyújthat tanácsaival. Denevér a hajadban: búbánat, szomorúság, veszteség. Megölt denevér: búcsú kedvesedtől, házasság esetén válás fennállásának veszéje, vagy már megtörtént válás. Denevér a szobában: rokonok között szerencsét szimbolizál.
Deszka: Haláleset, szerencsétlenség jelképe. Deszkát vágni: közeli bénaság, rossz döntés vagy baljós esemény, de ugyanakkor jelenthet keresztelőt is, a a deszka lágy fából van. Jegyez még zószátyárkodást is, ha nagyon szálkás.
Disznó: Disznót látni: hazugság és kisebbség, betegség jegye. Disznó, ha megmar: testen való veszélyre mutat. Disznó, mint haszon, vagyon: egészség. Ugyanakkor jelenthet a disznó szerencsét is vállalkozásodban, befektetéseidben. Disznót etetni: gazdagodás. Disznóól: rossz hírű ház áll előtted. Disznótor: rossz sors. Disznót eladni: könnyelműség, meggondolatlanság, figyelmetleség. Fekete malac: különleges szerencse! A koca sok kismalaccal a termékenyég, a teherbeesés és az anyaiság szimbóluma. Előrejelzi az ikrek megoanását is.
Dió: Személyiségének értékes részeit egyfajta burok, páncél választja el a világtól. Ez véd és akadályoz mindenkit, akit probléma vagy támadás ér. Ha a dió az álomban kicsi, azt jelenti, hogy már kinőtte ezt a burkot, törje fel – jelenti a gyermekkori biztonságtól való megválást, az éretté válást, az önállósulás igényét, ösztönzését. A zöld burok az emberi húst, a kemény héj a csontokat, a bél pedig a lelket jelképezi. A diófa bölcsességet és hosszú életévet jósol meg.
Doboz: Titok, rejtély szimbóluma. Sugallja a megismerés vágyát. Csinos, drágakőkkel kirakott doboz: gazdag jövő, gazdag élet. Nagy doboz: kiváncsiság. Régi doboz: csalódás. Ha férfi álmodik dobozról, akkor problémái hamarosan megoldásra találnak.
Dátum: Amennyiben valaki egy konkrét időpontról vagy dátumról álmodik, az meghatározó eseményre utal az álmodó életében. Meglehet, hogy múltbeli időpont, akkor egy rossz lépés vagy lelkileg megrázó időpontra tehető a fókusz, a jövőbeli dátumok esetén pedig gondosan meg kell figyelni az álombeli további jelképeket. Negatív jelentésű tárgyakkal vagy állatokkal, jelenségekkel együtt a dátum is negatív, figyelmeztető tulajdonságot ölt, pozitív tárgyakkal övezve viszont egy várt, örömteli pillanat időpontját üzeni meg a tudatalattink.
Egyenruha: Másokon: az álmodó nem az egyéni karaktereket veszi előtérbe, hanem valamilyen sémába akarja beszorítani az embereket, kategorizálni őket, a könnyebb megítélés érdekében. A gondolkodás beszűkülésének veszélyére utal, erre figyelmeztet. Az álmodón lévő egyenruha az azonosulás jelképe, mégpedig egy feladattal, egy céllal (esetleg csoporttal). Még nemes cél esetén is óvatosságra inti az álmodót, az egyéni arculat elvesztésével fenyegeti őt, valamint az elvárásoknak való megfelelésre is felhívja a figyelmet.
Egyház: Messziről látni egyházat vagy szent helyet: utazás idegen országba. Egyházba menni: szomorúság, keserűség, bánat. Egyházban imádkozni: becsületesség, a tisztesség visszanyerése, a barátok újból hinni fognak neked. Egyházi ünnep: vígság, lelki megtisztulás lehetősége. Egyházban másokat imádkozni látni: ellenségeid levernek, de ezt kiküszöbölheted, ha észreveszed a veszélyre utaló jeleket. Egyházi személy betegnek igen jót jelez, főleg a pap jelenléte. Mindenkinek vigaszt mutató jegy ez, és tanácstalanságban is segít. Egyházi beszédet hallani: búbánat, szomorúság, gyászhír.
Egér: Városban: bátorság jegye. Mezőn: viszontagságos élet, gondterhelt napok, hónapok. Szimbolizál szerencsét is, ha az asztalodon ételedből vagy italodból dézsmál. A szürke egér jelképe a pénznek, vagyonnak. Arany színű egér lopásra adhat utalást.
Elágazás: Mint ahogy a mesékben is, a választásra való felszólítás jelképe. Az út és az ág terén is egy értelemmel bír: eljött a fontos döntés pillanata, egy esemény vagy választás előtt álló álmodónak végre meg kell hoznia a jó vagy rossz döntést. Ha tudjuk, kövessük a lábat, ha befolyásoltság nélkül választunk utat, akkor a tudatalattink igyekszik rávezetni az álmodót a tökéletes megoldásra.
Embrió: A magzat embrionális megálmodása az anyaság iránti vágy jelentésével bír. Többnyire a nők álmodnak embriókkal, ugyanis őket többet foglalkoztatja az épségben világra hozott gyermek gondolata. Az embrió jelkép arra ösztönzi az álmodód, hogy hagyjon fel káros szenvedélyeivel, romboló tevékenységeivel, melyek a jövőben visszahathatnak nem csak rá, hanem a szeretteire is.
Esküvő: Esküvőt álmodni annyit jelent, hogy változás, egy új kezdet következik be az álmodó életében. De ugyanakkor elkötelezettséggel és függetlenséggel kapcsolatos problémákat is szimbolizálhat. Ha pedig azt álmodja hogy esküvőn van, azt kell figyelembe venni hogy érzi álmában magát ezen az esküvőn, ha mérges akkor az életében szomorú, ha pedig boldog, akkor egy új változással kell szembenéznie életében.
Eső – időjárás: Az eső az álomban nagyon érdekes dolgokra utal. Ha hallod vagy látod az esőt az álmodban az a bocsánat és kegyelem szimbóluma. Az eső még lehet a könny metaforája is a sírás vagy akár a szomorúságé is. Vagylagosan az eső a tistaságot és megújjulást idézi elő. Ha az esőben megázol az megtisztulást és megszabadulást jelent a problémáid és gondjaid elől.Azt álmodni hogy egy ablakból nézzük az esőt az éberséget, tudatosságot, spirituális felvilágosodást jelent. Az eső akár szerencsét és szerelmet jelenthet.
Eső – időjárás: Az eső az álomban nagyon érdekes dolgokra utal. Ha hallod vagy látod az esőt az álmodban az a bocsánat és kegyelem szimbóluma. Az eső még lehet a könny metaforája is a sírás vagy akár a szomorúságé is. Vagylagosan az eső a tistaságot és megújjulást idézi elő. Ha az esőben megázol az megtisztulást és megszabadulást jelent a problémáid és gondjaid elől.Azt álmodni hogy egy ablakból nézzük az esőt az éberséget, tudatosságot, spirituális felvilágosodást jelent. Az eső akár szerencsét és szerelmet jelenthet.
Ég: Borús ég: szomorúság, bánat, keserűség, megkeseredettség. Napos ég: öröm, szerelem jeleket is viselhet. Égboltozat két Nappal: nagy baj egy terhes­asszony miatt. Jegyez még háborút is, két ország vagy két kontinens között. Égboltozat Nappal és Holddal: bő termés, jó időjárás; nagy szüret, gazdagság. Égő égbolt: haláleset. Égboltozatot leesni látni: vétkezésed lesz. Eget leszakadni látni: gonosz jegy, nagy veszteség. Bárányfelhős ég: játékosság, pajkosság, gyerekek a családban.
Éhes ember: Éhes embernek enni adni meggazdagodást jelez. Éhesnek lenni: jó egészség és boldogság. Éhen halni: nagy változást jelenthet, de semmiképp negatív értelemben. Éhes állatok között lenni: bátorságod nem hagy cserben a jövő alakulásában. Éhes ember kutya mellett: időváltozás. Éhes gyermek: vétkezel valamiben, s ezzel másokat bántasz meg. Éhes öreg: utadat szimbolizálja. Ha éhes embert látsz kenyérrel a kezében, jóságodat jelképezi.
Éj: Sötét éj: családi veszekedést jelez. Amennyiben sötété éjszaka alatt sötét alakkal találkozol, meg fogják kérni a kezed (nők esetében). Ha éj alatt ágyat látsz: megcsalás. Csillagos éj jelenthet hosszú életet vagy boldog családi kapcsolatokat. Öregasszony éberen mászkál az áj leple alatt, akkor azt jelenti, hogy új tanácsokat fogsz kapni egy gond megoldásához.
Fa: Fáról leesni halált szimbolizál. Maga a fa törzse biztonságot, a családot jelentjeti, de ha lombos is,akkor már család alapítást. Fa alatt ülni jelezi, hogy jó hírt mondanak. Fákat égetni látni: szomorúság. Fának tetejére hágni: nagy bátorság és becsület. Fára felhágni: kedves vendéget szimbolizál. Szúvas fát látni azt jelenti, hogy gonosz szemek kísérnek bennünket. Szép, lombos, virágos fa: ellenséget meggyőzni. Fát levágni: csalárdság. Fát szedni: bánat, szomorúság, keserűség. Öreg fa: betegség, tisztelet. Virágzó fa: mérhetetlen szerencse. Égetni való fa: veszteség, amelyet egy követelésünk elveszítésével szenvedünk. Száraz, kopasz fa: rossz következtetés. Gyümölcsöző fa: hűséges barátot lelsz, terhesség a nők esetében. Földön fekvő élő fa: legjobb reményeink szégyenkezésbe vesznek. Fa és kígyó együtt: szerelem egy idősebb asszony iránt a férfiak álmaiban.
Facipő: Megelégedés és megértés szimbóluma. Holland fapapucs: utazás, újdonság közeledte. Emellett minden fából készült cipő a megújulást is jelképezheti, helyzettől függően. Piros facipő: megcsalás. Zöld színű facipő: kibékülés. Érdekes, hogy csángó hiedelmek szerint a facipő szerencsétlenséget sugall, amennyiben elhagyatva találunk rá.
Faggyúgyertya: Barátság jelképe. A faggyúgyertya jelent olyan ügyeket, amelyek elfogadható befejezést nyernek végezetül. Faggyúgyertya-világítás: nyugalom és megelégedettség. Faggyúgyertya zárdában: nyugtalanság, aggodalom, kilátástalan helzet jelképe. Faggyúzni: vadászat falun vadra, városon nőre (ha férfiak álmodják). Csizmát faggyúzni: hideg időjárás, vagy korai, kemény tél; lószerszámot faggyúzni: váratlan utazás, hosszú út hírnöke. Ha sok gyertyát láttunk, akkor siralomházat szimbolizál, a messziről faggyúgyertyát látni pedig bujdosó szerelmet. Padláson faggyúgyertyával járni: elszaporodnak az egerek. András éjjelén faggyúgyertyával járni: hosszú tél. Istállóban faggyúgyertya: hideg időjárás. A faggyúgyertya testünkben: gyötrelmes szerelem jegye.
Fagy: A fagy az érzelmekkel ellentétben ez most örömet jelképez. Öregembernek álmában gondot szimbolizál. Fagylalt: csalódás. Fagyott víz: saját gondunkat nem tudjuk megoldani, viszont másoknak sikerül. Ez egyfajta irigységet is kiválthat tudat alatt. Fagyott vér: megcsalás, gyilkosság fennállásának lehetősége. Téli fagy: gondterheltség, depresszió.
Fahéj: Szabóval lesz dolgod, vagy elszakad valakiel a szoros köteléked. Egészség és lelki megtisztulás szimbóluma is kehet, amennyiben teában látod. Fahéjat enni: csokrot kapsz ajándékba. Fahéjat szórni a földre: harag, bosszú, cselszövés, rossz pletyka.
Fal: Városnak vagy várnak a fala jegyez ismeretséget rokonokkal, biztonságot. Falon járni: nyugtalan, gondterhes élet. Magas fal: nem jutsz el végleges célodhoz, félúton megállsz. Ha a falról lehullot a vakolat, akkor régi sérelmeidről árulkodik. Ha a falon szerepel egy ismerősöd neve, akkor át kell értékeld a vele kialakított kapcsolatod, köteléked, mert várhatóan rosszat akar neked. Alacsony fal: akadályra bukkansz. A véres fal megcsalásról, átverésről értesít. Falon kúszó pók: jó hír.
Felakasztani: Felakasztani magunkat: betegség, ijedtség, szomorúság, trauma. Mást akasztva látni: rossz hír, baljós események sora. Felakasztani akarnak, de megmenekülsz az akasztást néző tömegben: nagy nyeremény, lehetőség az újjákezdéhez.Ha az akasztófát és a kötelet látod, akkor valaki a családban szomorú. Eltört akasztófa: begetség meggyógyítása. Elszakadt akasztófakötél: rádöbbenés egy megoldásra, amit egy problémánk miatt régóta kerestünk már.
Felhő: Egy érzékeny lelkületű személyről ad jelzést, még akkor is, ha ezt leplezi. A valóság túl nyers az álmodó számára, ettől szeretne valójában teljes mértékben elszakadni. Ezt azonban nem lehet, ezért az álombeli felhő arra akar utalni, hogy meg kell találni azokat a nyugodt perceket, amelyek nem bolygatják a lélek érzékenységét. Az álombeli felhők alakja és jellege is fontos. Gyakran a külvilágtól való elfordulásra utal, titkok rejtésének szándékát is jelképezi. Fontos tudni, hogy a felhős ég a gondok közeledtét is előremutatják, érdemes testileg, lelkileg felkészülni arra, hogy az álmodónak konfliktus helyzetei lesznek.
Fenyőfa: Fenyőfa álombeli jelentősége a nyugalom, békessége, harmónia. Mint minden fa fajta szexuális jellegű tartalomra is utalhat. De ha valaki fenyőről álmodik az igazán meghatározó dolgok a körülmények és az élmodó életkörülményei. Ha egy fenyőfát látunk például az azt jelenti hogy valaki a környezetünkben egyenes és tisztességes. Az fenyőerdő álmodója pedig egészséges és a maga által választott úton sikeres lesz. A kidőlő fenyő pedig problémákra utalhat a szerelemben.
Forgószél – időjárás: Álmunkban forgószelet látni annyit jelent, hogy hirtelen nem várt változás fog életünkben történni. Talán lehet hogy pusztító és erőteljes érzelmek kerítik majd hamarosan hatalmába. Ha azt álmodja egy hurrikén elsörpi akkor az lehet a megfejtés hogy kényszerítve van akaratának ellenére és ráerőltetve arra amit nem szivesen csinálna az adott helyzetben, anélkül hogy akarná.
Fácán: A fácán is egy szerencse-szimbólum. Fácán asztalon: anyagi megoldás várható valamelyik családtagtól, de ha az álmodó egészégügyi gondokkal küszködik, akkor azt jelenti, jó ovos keze alá lerül. Szíes fácán a mezőn: veszély, idegenek gonosz támadása. Fácántollak: mennyegző. Döglött fácánt látni: jóség és boldogság a párkapcsolatban.
Fáklya: Pozitív jelentése van akkor, ha ég: a házasság szimbóluma, az utódnemzésé való ösztönzés jelzése. Energiát ígér a családi élethez, ezért fontos ennyire a jelentése. Átvitt értelemben: a lelki értékek továbbadására való képesség, tanítással való bírás képessége. Ha kialudt a fáklya lángja: reménytelenség, akár a halál szimbóluma. Ember fáklyával: valaki a családban segít az álmodónak, hogy jó úton haladjon mind cselekedeti terén, mind érzelmi vonalon.
Fém: Biztonságának ára lehet az érzelmi távolság, a fém ezt jelzi. Alkimistákra utaló jelkép, ugyanakkor sűrített kozmikus energia. A fém érintése hideg, ezért a távolságtartó magaviselet kiemelését is jelenti. Utalás arra, hogy magunkhoz kell engedni a közeledőket, ugyanakkor vigyázni arra is, hogy ne adjuk ki magunkat teljesen a bennünket körülvevő embereknek.
Föld (talaj): A stabilitás jelképe, az anyagi világhoz való kapcsolódás, valamint a biztonság szimbóluma. Az álmodó vágyát fejezi ki ezek iránt, biztos hátteret igényel, stabil talajt szeretne érezni a talpa alatt. A valóság gyakran ezzel ellentétes, és emiatt erősödik ennyire fel az álombeli talaj, a föld jelképe. Artemidoros szerint a föld jó jel a házasságra vágyódóknak, illetve a gyermekteleneknek, akiknek azt sugallja, hogy hamarosan meg lesz ez a fajta stabilitás, előrelépés.
Függöny: A függöny a titkolózás jelképe, valamint arra utal, hogy az álmodó valamit nem akar meglátni a világból, és ezért függöny mögé bújik. Fél a valóságtól, fél a felismeréstől,  fél talán az igazság fájó sebeitől. Az álmodónak illúziói vannak, de ezek csak átmenetiek lehetnek, mert a valóság hamarosan le fogja tépni a függönyt. Ez utalás arra, hogy eddig azt hitte, minden úgy működik, ahogy tervezte, azonban kiderülnek akár sötét dolgok is, amik gondokkal párosulhatnak.
Főnök: Ha a főnökét látja álmában akkor az uralkodó vezető rész eszemélyiségének van erőteljében. A főnöke talán felfedi a magabiztos és valamennyire önző részét önnek. A kontrollálási és birtoklási problámákhoz kapcsolódhat. Ha viszont fél főnökétől akkor talán a hatalommal van problémája. Talán azt érezheti hogy valaki más mondja meg hogy mit tehet és mit nem, vagy egészen más éli az ön életét.
Gabona: Gazdagság egyértelmű jele, nem csak nyáron, hanem mindig. Aratás: mindenre jó, főként nyereség. Gabonát őrölni: jelzi, hogy nemsokára biztos kenyér lesz kezedben. Száraz gabona: tűzvész. Természetesen megelőzhető a veszélj, ha óvatosan elkeróüljük a száraz mezőt. A gabona Istennek legnagyobb áldása. Gabonaföldön járni: imádkozni kell egy jó cél érdekében. Gabonával utazni: nagy szerencse, könnyű és kényelmes út. Emellett a búzából készült koszorú szőke menyasszonyt jelent, a fekete, leégett gapona pedig termékenyésget.
Galamb: A galamb mindig jót szimbolizál, nem hiába a béke és a szerelem jelképe. A galambfióka örökséget jelképez. Galambot fogni: házasság. Egy galamb a háztetőn: drága hír. Repülő galamb: kedves ismeretség a közeljövőben. Megölt galamb: bőséges élet, táplálkozás bebiztosítása. Üres galambdúc: szerelmed elhagy, vagy más ágyában keres örmömöket. A galamb a szívből kinőtt asszonyembert is szimbolizálja, továbbá a szürke galamb érzelmi gazdagságot.
Galand: Ajándékot fogsz kapni egy olyan személytől, akit még nem ismersz nagyon. Galandféreg, amely nagyon hosszú: félelem egy bizonyos betegségtől. Ha a földön férgeket látsz, a táplálkozásoddal gond leghet. Kukac az azstalon: gazdag termés egész évben. Kicsi galand: szexuális problémák kivetitődése.
Gesztenye: Minden korosztály számára előnyös jelkép, szimbolizálja az álmodó által élvezhető családi örömöket, mint például a házasság, eljegyzés vagy gyermekáldás. A gesztenye formája is utalhat állapotra, egy tört gesztenye családi problémákra is reflektálhat. A vad gesztenye feladatot szimbolizál, egy családban felbukkanó probléma megoldást, elvégzését ösztönzi.
Gomba: Gombát látni álmunkban egészségtelen élvezeteket és megfontolatlan döntéseket jelképzehet a mindennapi életünkben. Azok a dolgok amik hirtelen tűnnek fel életünkben olyan gyorsan el is tűnhetnek. Ezáltal meg kell tanulni értékelni a dolgokat amik a mieink. Ha gombát eszünk az szimbolizálhatja vezéregyéniségünket, sok erőt és erősséget birtokolhatunk.
Gonosz: Ez az álmodó rejtett gonoszsága, de nem kell félni tőle. Az álmodónak feladata, hogy ismerje meg saját negatív oldalát és ösztönözve kell érezze magát arra, hogy azt megszelídítse. Ez valójában felismerése annak, hogy helytelenül történnek az események, amiket maga az álmodó generál.
Gumi: A gumi, mint anyag, a rugalmas alkalmazkodás jelképe. Álmodója meg tudja értetni magát másokkal és meg tud érteni másokat, alkalmazkodásra ösztönző jelentéssel bír. Könnyedén bánik a  fenyegetések elhárításával, ez pozitív jel. A gumi minden szempontból pozitív jelkép, a fekete gumi sem jelent rosszat. A vékony, gumírozott membrán megjelenése az álomban az érzékenységet és a befolyásoltságot is szimbolizálja.
Gyerek: Azt álmodni hogy gyerek annyit jelent, hogy félsz a felnőtté válástól, illetve problémáid vannak ezzel a ténnyel. Igyekszel elszökni a napi felelősségektől és keresel valakit aki helyetted megteszi a dolgokat és vigyáz rád, gondoskodik rólad nap mint nap. Ha gyereket vesztesz el álmodban, annyit jelent, hogy elvesztetted a reményt valamivel kapcsolatosan. Ha gyereket mentesz meg, akkor az életben saját magad egy részét mented meg a pusztítástól.
Gyümölcs: A gyümölcs mindig a termésre utal, a munka eredménye, a dolgok természetes rendje, az eredményesség szimbóluma. A jó fa gyümölcsöt terem, azaz ha valamit jól teszünk, akkor eredménye is lesz törekvéseinknek. Jelenti azt is, hogy a korának megfelelő érzéki örömök várnak az álmodóra. Kígyó kínálja az almát: nem kell tartani tőle, nem egyezik a bibliai jelentésekkel. Ibn Sirin szerint az, aki gyümölcsöket szakít le a fáról pénzt fog kapni rövid időn belül. Apomasaris szerint a gyümölcsöző fa a tudás elsajátítására, a pénz megszerzésére utal.
Gödör: Gödörbe esni nem más, mint valamilyen károsodás. Üres gödör: jó reménység szimbóluma. Jelez még akadályozást is. Állattetem a gödörben jelentket porblémát, nehézséget is, de egyes álmoskönyvek szerint a cselszövés, az átverés, a hazugság jelképe is lehet. Vízzel teli gödör: bőség, gazdag élet.
Gúnya: A gúnya magában gazdagság. Sáros gúnya: szégyen, bűn. Rongyos gúnya, amely rajtunk van: jó remény. Gúnyát foltozni: asszonynak mindig bánatot jelez. Gúnyátlan ember: betegség.
Hab: A szegénység jelképe. Hab tengeren: földnélküliség, bizonytalanság. Habos száj: rágalom, hazug beszéd. A hab mint krém, a boldogságot, az önfeledt örömöt, a sikert szimbolizálja. Tojáshab: szexuális vágyak beteljesülése egy nővel/férfivel.
Hagyma: Erős vérzést jelez, főleg a lilahagyma. A póréhagyma termékenységet, gyermekáldást szimbolizál. A csángó hiedelem szerint a kettévágött vöröshagyma házassági kötelék gyengeségét szimbolizálja, a két fél közül valaki szeretőt tart. Hagymakarika ha a levegőben lebeg: esküvő. Hagymával megdobni valakit: áruló, csaló, cselszövő, a megkövezéshez hasonló büntetési formában jön elő. Ha a hagyma felett sírunk: gyászhír két hónapon belül.
Haj: Barna haj: szerencsés szerelem. Szőke haj: kapcsolat megszakítása egy jóbarátnak hitt személlyel. Fekete haj: misztikum. Vörös haj: bűbáj, csábítás, démoni, eritikus közeledes, szexuális vágyak felfokozódása, de még nem kiteljesedése. Hajadat elöl borbéllyal levágatni azt jelenti, hogy munkádból oly hasznod lesz, hogy bámulni fognak rajtad. Hajat elberetváltatni: gond, nehézsség, váratlan akadály, probléma. Hajat fülig elberetváltatni: egészséges embernek rossz, betegnek jó hír. Hajat szokás szerint elberetváltatni: gazdagnak jó, szegénynek rossz. Hajat ollóval vágni: nyereség, siker elérése rövid időn belül. Haj, ha szádban nő: nem jó, ugyanis rendellenességet jelképez. Ebben az esetben érdemes orvoshoz menni, megtörténhet hogy lappangó betegség van bennünk. Haj, ha tenyereden nő: anyagi csőd, lelki trauma vagy egészség elvesztée. Hosszú haj, amely fehér: jó, kiteljesült élet szimbolikája.
Hajó: Hajót csinálni nagy munka, de a szimbolikus értelem alapján arra akar utalni, hogy egy cél érdekében kemény és nehséges a munka, a felé vezető út. Egy vagy több hajót igazgatni jó jegy, erősséget és talprasettséget szimbolizál. Hajóra szállni: veszély jegye, mint ahogy a hajó sodródik a tengeren, úgy a gondok “hullámai” bennünket is el akarnak nyelni, mélyre húzni. Hajót messziről látni: békesség, kielégülés, lelki megnyugvás, megoldás régi gondokra. Hajóácsot látni: segítőkezet kapsz munkádban, teendőidben. Hajót látni emberekkel: jó idő, meleg tavasz vagy könnyú nyár hírnöke. Hajó folyón: öröm, gondtalanság. Berekedt hajót patakban látni: betegséget, főleg daganatot szimbolizál. Hajó, amely nem jöhet partra: tartozás.
Halál: Meghalni nyomorúság, ugyanakkor lehetőséget ad egy új élet, egy új életszakasz elkezdődésére. Halni akarni: egészség. Halva látni magad: hosszú élet, cseppet sem kell rosszra gondolni. Meghalni és megelevenedni: nagy tisztesség. Ha halva látsz olyan személyeket, akik még élnek: elveszted megnyertnek hitt ügyed. Nem jelenti az élő személy közelgő vesztét! Halva lenni: hosszú élet és magas pártfogás, segítség a családban. Halálütést mérni valakire: csúnya rágalom, pletyka.
Harang: Házasodás jegye. Népi hiedelem szerint harangozást hallani a vízen át: szerencsés előjel egy közeli üzletedben, próbálkozásodban, eredményes munka szimbolikája. Lélekharang: éjszakai utazás, ami hosszúra sikeredhet. Harangot húzni: harag, méreg, gyűlölet, irigység. Harangöntő: kellemetlen vendég állít be házunkba, gondot okozhat akár egy évre is. Bádogharang: becsület. Cigány húzza meg a haragot: mulatség, lakodalom. Rézharang: háború, családok közötti viszály.
Hernyó: Egy még kifejletlen képesség jelzése az álomban. Lehetőség az önmegvalósításra, ha elég türelme van annak, aki hernyóról álmodik. Az érzésekre és a lehetőségekre való rávilágítást is szimbolizálja, valamint Klepp jóskönyve szerint megmutatja azt az utat is, amit járni kell. Mindenképp érdemes megfigyelni, hogy valóban azon a területen dolgozunk-e, amit valójában is szeretünk, vagy sem. Ez érvényes párkapcsolatra és társadalmi helyzetekre is.
Hold: Az élet fontos ciklusainak, az életritmusnak szimbóluma. A Hold mozgásának iránya, nagysága aktuális életfázisunkra utal, odafigyelést kér az energiáink áradására, fogyására. A Hold jelentése: a nem tudatos gondolkodás, a tudatalatti kép fontossága, az álmok bölcsessége. A nőiség ritmusának szerepe is jelen van a hold-szimbólumban. Cayce szerint a Hold nem más, mint az érzéki szenvedély, a lopott találkozó és a váratlan, húsig hatoló szerelem megtapasztalása.
Holttest: Vágyaink, érzelmeink „elhalt”, meg nem valósuló részének jelképe. Azt szimbolizálja, amit már soha nem fogunk elérni, megvalósítani. Valami meghalt bennünk, ez lehet egy érzés is, vagy egy állapottól való megválás. Ha az álmodó saját magát álmodja meg holttestként, az azt jelenti, hogy megválik eddigi életétől és elkezd egy új, másképp megélt életet élni. Ez valójában elhatározásra való ösztönzés, miszerint gyökeres életbeli változtatások sorára van szükséges az elkövetkezendőkben.
Homokóra: Az idő elmúlására figyelmeztet, valami fontos esemény elkerülhetetlen bekövetkezésére utal. Fontos, hogy aki homokórával álmodik, rendbe tegye napjainak dolgait, tisztában legyen, mik azok a feladatok, amiket gyorsabban kell helyre tegyen, mint másokat. A homokóra jelképezi a kevés időt, a gyors folyását annak. Cselekvésre ösztönzi az álmodót. Eltört homokóra: vissza nem térő lehetőség eljátszása, egy feladat megoldás nélkül marad.
Hullócsillag: Sorsának változását jelképezi, sugallja azt, hogy hamarosan derekas változásnak lehet megélője. Csak akkor jelez veszteséget, ha tehetetlennek érzi magát az álmodó. A hullócsillag jelenléte mint a szokás szerint is, kívánság megvalósítását is jelenti, ezért a hullócsillag szimbóluma esélyt ad arra is, hogy régen kívánt dolgainkból valami végre megvalósuljon.
Háború: Háborúba menni: öröm. Háborús fegyverek: lelki dulakodás szimbóluma. Katona szerepe az álomban a változás jegye, de halott katona esetében gonosz szándékot sugall, amit valamelyik rokona, ismerőse vagy munkatársa szeretni elkövetni ellened. Ami fontos, hogy a gonosz szándék veszélyének elkerülése elérhető, ha időben észrevesszük a figyelmeztető jeleket. Visszatérő álomban a halott katona jegye sürgeti a gondok megoldását.
Háziállat: A háziállat jelképe a megszelídített ösztöneink kivetített formája. Utal a szelídségre, az átformálásra, a gondok vagy jelenségek elfogadására, a tanácsok megfogadására és alkalmazására. Beilleszkedés környezetünkbe, az állatok vonásai utalnak a személyes vonásokra is. A háziállatok közül többnyire a kutya és a macska kerül szimbólumként az álomba, a kutya a hűséges hozzáállásra utal, a macska a hízelgő tulajdonságával szimbolizálja viselkedésünk. Aki hörcsögről álmodik, a gyűjtögetés jelképével találkozik, ez lehet jó is, de jelenthet beteges szenvedélyt is.
Ifjú: Öregnek örömteli nap, betegnek egészség; asszonyoknak gyermekáldás, ifjúnak: harag, verekedés, gyilkosság; leánynak pedig bánat jegye. Útonjárónak szép szerencse szimbolikája. Az ifjú, aki jönne mezítláb és hajadonfővel felénk, szomorúságunkban vigasztalást hoz, de gazdagnak szegénységet is mutat. Ifjú szamárháton: szép időjárás, hosszú nyár és enyhe tél. Ifjú zöld ággal a kezében: termés, mégpedig egy ember fiatalon, élete derekán fog elhunyni. Bús ifjú: messzi utazás, határtalan út, nem tudni mikor ér véget.
Ikrek: Amennyiben az ikrek a tiéid, változatosságot jegyeznek szerelmedben, ha másé, akkor kellemetlenséget sugall egy nő miatt. Ikreket szülni: gond, szegénység, rossz időjárás, rendszerint árvíz. Ikreket látni a lenyugvó napban vagy a felkelő holdban: szerencsétlen utazás. Lány ikrek: veszedelmek, baljós jegy. Fiú ikrek: szerencse és nagy segítség. Hármasikrek: bizonytalanság.
Illat: Egy emlék akar felidéződni, az illat szokott mindig utalni valamire, ami számunkra kellemes vagy kellemetlen volt. Nagy érzelem lehet, amelyet el akar felejteni és az illatok visszahatnak az álmodóra. Az egyes illatokhoz sajátos lelki helyzet vagy vágy társul, ami további jelentéseket ad az illat szimbólum megfejtéséhez.   A citrom a lázadás, az újdonság keresésének jelképe. A bergamol jelenti a barátságosságot, a függetlenséget. Kakaó utal a relaxált élvezetekre. A fahéj mindenképp a gyermekkori élmények, elemi szexualitás szimbóluma. Eukaliptusz: konfliktusok oldódása. A virágillatok stresszt oldó, örömet hozó hatásúak, míg a tömjén a távolság jele az egyéni gondoktól.
Inda: Az inda a gondok kuszaságára utal, jelképezi a nagy gubancot, ami felhalmozódott rövidebb- hosszabb időn belül. A tehetetlenséget nem szabad romantikus mezbe öltöztetni, ezt üzeni álmunkban az inda. A kuszaság mellett felszólítja a tudatalatti az álmodót arra, hogy igyekezzen megszabadulni az indákkal teleszőtt életből, igyekezzen, törekedjen, hogy a nehézségek megoldódjanak, hogy új életet tudjon kezdeni kevesebb megpróbáltatással.
Ing: Fehér: nyereség; szennyes: betegség. Véres ing: valaki pletykál, rosszat akar. Fekete ing: temetés, szomorúság, keserőség. Szakadt ing: megcsalás, társad más ágyában hál. Vászonból készült ing a szorgos munka és a tisztességes pénzszerzés szimbolikája, a csángó hiedelmek szerint pedig szerencsés, termékeny év hírnöke. Amennyiben asszonyon, nőn látunk inget, azt jelenti, hogy megoldhatatlan gond tárul elénk a közeljövőben. Földre vetett ing: görcsösség, szenvedés, írás. Gyereken ing: veszteség.
Ismerős ember: Ezzel az emberrel valahol már találkozott, esetleg egy másik emberrel együtt volt jelen az életében, de megtörténhet, hogy csak most fog nagyobb hangsúly kerülni az álmodó életében való szereplésre. Nem az álombeli ember a jelentős, hanem az, amit képvisel, esetleg a másik személy, akire utal. Figyelje meg, hogy álombeli képében hogyan, milyen körülmények között jelent meg. Ha valami vonása kiemelkedik, ez vonatkozhat az álmodó jellemének egy elemére is, amelyen változtatni kellene rövid időn belül.
Istálló: Az istálló nagyon jó álomszimbólunk, ugyanis minden értelemben pozitív jegyeket hordoz magában. Mindenre jó, és minden más jó szimbólumot felerősít. Istállóban élni és házasodni: jó jegy, szerencsés élet, boldog házasság, karrier a munkában is. Istállóban gyermeket szülni: megtiszteltetés, hasonlóan Jézus megszületéséhez. Amennyiben egy istállót tele állatokkal álmodunk meg, lakodalom, vagy gyermek születését hozza hírül. Elsősorban a családban várható örömteki esemény, de jóbarát vagy munkatárs szoros köteléke esetében ez a kör kiterjedhet rájuk is. Égő istálló: szabadulás a régi gondolktól, ezek megoldást nyernek.
Íz: Az íz az élet megélt és megélésére váró dolgokra utal. Ha sós ízt érzünk álmunkban, akkor az az életerőre mutat. Keserű íz esetén a nehezen felejthető tapasztalatra kell összpontosítsunk. Amennyiben az íz édes, akkor örömteli pillanat vár ránk a közeljövőben. Helwen szerint aki az ízeket is érzi álmaiban, annak sokkal fontosabbak a rá váró események megélése, jobban értékeli vagy jobban hat rá, mint mások hasonló tapasztalatai. Selv álmoskönyve szerint az íz a nehezebb sors megélését jelképezi.
Jajgatás: A baj minden árnyalata. A sűvítő, úgynevezett jajgató szél: rossz esztendő; jajgató fák: hideg idő; jajgató házibútorok: halálesetet jegyeznek. Ha öregasszonyt látunk jajgatni, szintén betegésg vagy halál szimbóluma, kisgyerek sírása, jajgatása pedig védelmet sugall. Az a jajgatás, amely hallatszana udvarunkból jelezhet szárazságot, takarmányhiányt, esetleg árvizet. Jajgatás a padláson: kemény tél jegye, késői tavasz eljövetele. Jajgató egerek: rossz ünnepnapok, tele szerencsétlenséggel. Az a jajgatás, amely hallatszana bensőnkből, mintha egy idegen ember volna belénk zárva, aki onnan kiszabadulni óhajtana, az az ifjúkori emlékek fájdalmassága. Jajgató hajszálak: aggodalmas öregség jegyei.
Jegesmedve: A kívül ijesztő, belül játékos megjelenés szimbóluma, a személyiségre való fókuszálásra utal. Játékkal enyhítsük a magányt, erre ösztönzi az álombéli jegesmedve az álmodót. A jegesmedve Fleck álmoskönyve szerint veszélyre is utalhat, amennyiben az álomban száműzöttek vagyunk a szibériai tájon.
Jegy: A jegy a lehetőségek szimbóluma. Belépés valamilyen környezetbe, bejutás olyan helyre, szférába, ahová eddig nem mertünk tartozni, amiben nem akartunk részt venni. Figyelni kell az álombéli körülményekre is, és megfontolt lépésekkel elérni a kívánt eredményeket. Egy áldozatra is utalhat, amelyet meg kell hozni, vagy egy döntéshelyzetet is szimbolizálhat, aminek a „kulcsa” szinte a kezünkben van. Mindfeswerster álmoskönyve szerint a  belépőjegy egy egyfajta kapu, amit ha átlépünk, jobban fogunk élni, könnyebbek lesznek mindennapi dolgaink.
Jelvény: Valamit meg akar mutatni magából, valahová tartozni szeretne, de fél az elutasítástól. Ez szinte hasonló megnyilvánulást produkál az egyenruhával. Ha rajtunk jelenik meg, akkor mi szeretnénk valahová tartozni, ha másokon találunk álmunkban jelvényt, az azt jelenti, hogy hajlamosak vagyunk az embereket kategorizálni, meghatározott sémák szerint csoportosítani.
Jutalom: Az álmodó személy számára egy fontos személy fogja adni azt a jutalmat, de egyben utalás is arra, hogy ezt még ki kell érdemelnie. Fontos, hogy megfigyeljük, hogyan érkezik a jutalom: valaki adja, vagy megjelenik ajándék formájában. Ha valaki adja, akkor egy személy fog bennünket megsegíteni, ha ajándék formájában álmodunk róla, akkor pedig események, helyzetek kanyarítják ki az álmodó számára a sikeres eredményt.
Jácint: A félelem jegye. Nagy megerőltetést jegyez, ha mezőn vagy út szélén pillantunk meg egy jácintot árvára maradt családtagra utal. Amennyiben a jácint fehér, nehéz élet előtt állunk, ha lila akkor szerencsés üzleti tranzakciókról kapunk hírt. Ha a kezedben fogsz olyat, aminek nem érzed az illatát: harag valakivel, érdemes a haragosokkal kibékülni, vagy békülési szándékát kimutatni a haragos felé. Egy csokor jácint: halál.
Játék: Szerencsével játszani: szerencse a szerelemben; veszteséggel: valamit találsz utadban. Gyerek játszik az udvaron: családalapítás első lépései (hajadon nő esetében jegyesség, házas nő esetében pedig gyermekáldás) . Ha férfi játszik nővel, az megcsalás. Kockával játszani a harag jegye; gyermekkel: csendes öröm. Ha golyóval játszunk levertség, bánat; lutrin játszani pedig egy bizonytalan örömre kell gondolnunk. Kártyajáték: pénzhiány. A játékok mindig egy örömteli pillanathoz kötődik.
Jós: Vágy a jövő megismerésére, bizonytalan érzések megjelenítése a jelenben. Érdemes figyelni arra, amit mond, mert jó tanács, segítség rejlik benne, egyben figyelmeztetés is azzal kapcsolatban, mi az amit helyesen teszünk és mire kell fordítani nagyobb odafigyelést, hogy ne hibázzunk. Egy jós vészjósló üzenetét sem kell figyelmen kívül hagyni, fel kell készülni a lehetséges tragédiákra vagy gondokkal teli időszakra. Klepp szerint a jós megjelenése az álomban egy segítő kéz, mintha egy angyal intene bennünket a jóra.
Kabát: Jelenti első sorban a háztartásod, rendet vagy rendetlenséget, pont úgy ahogy te hagyod magad után a környezeted. Bő kabát: uraság; fekete: gyász; szennyes: harag; rongyos: szegénység; szűk: betegség. Egy kurta kabát jegyez kellemetlenséget; arannyal hímzett: gazdagságot. A szakadt kabát, amely a varrásnál szakadt ki ugyancsak gazdagságot mutat, de anyagilag és érzelmileg is. Új kabát: szerencse egy ismeretlen kézből, amit érdemes nagyon megbecsülni, mert a kölcsönös segítség hosszútávú lehet.. Kabátod, ha mossák: dolgos feleséget kapsz házadhoz. Foltos kabát: árulás, átverés, megcsalás, bűnbeesés. Kazinczy-kabátban járni nagy megtiszteltetést és elismerést jelképez. A véres kabát pletykát, cselszövést akar sugallni, elkerülhető!
Kagyló: Valaki miatt zavarba jössz. Széles nagy kagyló magabiztosságot és bátorságot kölcsönöz, hogy valóra váltsuk álmainkat, vágyainkat, amiket kitűztünk magunknak. Kagyló gyönggyel: gazdasság, termékenység, gazdag termés a mezőgazdaságban. Aranyozott kagyló: hamis jel, valaki hiteget.
Kakas: Újdonságot hallasz, de nem sok örömed van benne, mert nem biztos hogy annyira fontos számodra. Nőknél szerencse, férfiaknál büszkeség szimbóluma. Kakaskukorékolás: öröm, betegnek szóló kakas kukorékolása gyógyulás. Kakas, amely tojást rak egy betegség képe, de értelmezhető deviáns viselkedésként is, ha felmerül ennek a létezése az álmodóval kapcsolatban. Verekedő kakasok: jelentenek háborút, viszályt, problémákat, veszteséget. Kakas tyúk hátán: szerencse a szerelemben, gyermekáldásban. Egy tüzes kakas a háztetőn: veszedelem asszony miatt, megcsalás, szégyenbe kerülés. Szélkakas: szeszélyes szerelem. Kakas a tornyon: ünnepnap. A kakas, mely szétrugdalná az asszony kontyát, a megcsalt férfi haragját jegyzi. Kakas sarkantyúja kezünkön és lábunkon: győzedelmes szerelem. Kakasszó esős éjszakán: bolond álom. Fekete kakas: kísértet a házban. Kis kakas: tűzvész.
Kakukk: Szép idő minden évszakban. Kakukkszót hallani minden álomban (visszatérő motívum): hirtelen halála egy ismerősünknek. Maga a madár jelenélte udvarunkban: öröm, vendég érkezése portánkra, akit szivesen látunk vendégül. Kakukk madár hullajtotta tollak a földön: szenvedés, álmatlanság, sírás.
Kalap: Minél nagyobb a kalap, annál jobb. Uraság és gazdagság, a tisztelet és az elismerés örökérévényű szimbóluma. Kalapok: sok szóbeszédet jelentenek. Úrikalap: korcsma, fogadó, mulatság. Női, csicsás, színes kalapok felhajítása az égbe, vagy akoz előzménymentes lebegése a szél segítságe nélkül önállóságot és szanadságot jelentenek. Gyereken kalap: karrier.
Kalács: Meglepő módon a kaláncs jelentése a betegség. Sütni a kalácsot azonban szerencse, gazdagság. Enni: rossz kedv. Fonott kalács. Szerelmi háromszög. Aranyló kalács: bőséges termés. Ha valaki azt álmodja meg, hogy épp kalácstésztát dagaszt, saját örlődését, gondterhelt sorsát vetíti ki álmára is. Létezik egy gond, ami energiáját folyamatosan elszívja. Érdemes elgondolkodni és átértékelni a az eseményeket.
Kamillatea: Torokfájás, betegség szimbóluma. Maga a kamilla,mint virág egy mezőn már árvaságot, elhagyatottságot, magáramaradást jelképez. A forró kamillatea veszéjt szimbolizál. Csokorba kötött kamilla: gondok sorozata, amit meg kellene már oldani. Értékeljük át nehézségeinket és sorban próbáljuk meg megoldani.
Kanál: Vendég jön a házhoz. Lebegő kanál: szerencsétlenség. A kanál az asztalon tányér mellett: segítséget kapsz valakitől rövid időn belül. Görbe kanál: rossz útra tértél. Figyelj a veszélyt jelző szimbólumokra és változtass a döntéseiden, hogy ne érjen baj. Fakanál: jó feleséged lesz.
Kanári: Vidám hír birtokába kerül az, aki kanárival ámodik. A madarak általában hírt hoznak. A döglött kanári betegségre utal, ilyenkor érdemes orvosi kivizsgálásra menni. Amennyiben egy öregasszony kanáriát látod, akkor azt jelenti hogy bölcs tanácsokat, családi segítséget kapsz egy szorult helyzetben. Sok kanári egy egyán: gyümölcsöző szerelem, gyermekáldás lehetősége.
Kanász: Kár és nehézség szimbóluma. Ha kanászt látunk, váratlan, nem kívánt vendégnek kell ajtót nyitnunk. Sok kanász: pletyka, rosszakarók és árulók jegye. Halott kanász: egy probléma megoldódik rövid időn belül, lehetőség adódik egy új életszakaszra.
Kar: Szőrös: nyereség, anyagi megoldás. Nagy kar: nehéz munka, sok akadály. Kis kar: szegénység, gond, alamizsna. Dagadt kar: váratlan örökség. Törött kar: rossz vásár, rossz házasság, rössz döntés. Csonka jobb kar: férfihalál. Csonka bal kar: asszonycsalás. Leoldott kar: vesztett per. Anya ölelő karjai: biztonság vagy szeretet hiánya.
Kemence: Amennyiben valaki kemencével álmodik, kölcsön fog kérni, hogy rendezze anyagi gondjait. Kemencében elbújni: szorongatott helyzet jegye. Befűteni: korai felkelés és váratlan vendég szimbolikája. Kemence mellett üldögélni: csendes öregséget mutat, betegség nélkül. Kemence tele kenyérrel: boldog családi élet. Ember kemencében ég: gyilkosság, öngyilkosság.
Kender: A kender is egy betegség-szimbólum. Kendert fonni: hideg időjárást és némi bánatot mutat családi kellemetlenség miatt. Kender kék virága: egy váratlan, szinte ostoba helyzet. Kenderáztatás: mindig pletykaságot mutat, rosszakarók jegye. Kender a mezőn: szép időjárást jegyez egész évre. Kenderrel foglalkozni: hosszú téli időjárást mutat. Kenderből kötelet fonni: borús gondolatok, csalódások, unalmak szimbóluma. A különös álmokban kender, amely nőne arcunkon, testünkön, hátunkon, megszégyenítést mutat egy régi, elfelejtett szerelmi viszonyunk miatt. Kenderen hálni: falusi utazást is mutat.
Kendő: Nőknek mindig jót jegyez. Minél finomabb a kelméje, annál jobb a nők számára. Durva kelméjű, fehér kendő: módos embernek betegséget mutat, szegény embernek jót, asszonynak félénk­séget valami kis titok miatt. A fejkendő általában változást szimbolizál megszokott életmódunkban. Fekete kendő: kis szomorúság, bánat rövid időre. Fehér kendő: váratlan út. Piros kendő: zavartatás. Kék kendő: segítség és anyagi megoldás. Véres kendő: egy titokra fény derül.
Kengyel: Hideg idő előjele. Utazást is szimbolizálhat amennyiben a kengyelt lebegni látjuk súlytalan állapotban. A nagy kenygyel kiadás, anyagi hiányt jelképez. Kengyel a lovon: hű férjre lelsz.
Kenőcs: Erszényedben lévő kenős, nem más, mint a dagály előjele.Népi hiedelmek szerint jegyez vigasztalást is. Kenőcsöt keverni: rossz tanács, félrevezetés. Kenőcsöt használni: csúf betegség, ótvar. Arckenőcs: megszégyenítő helyzet mutatója. Bűzös, undorító kenőcs, amelyet egy idegen asszony hozna: betegnek halált jelent. Fehér kenőcs, amelyben a napsugár színei volnának, és ifjú szűzleány kezéből volna, nagy megkönnyebbülést mutat mindennapi helyzetünkben. Szent János napján kenőccsel álmodni megifjodást is mutat. Újholdkor minden kenőcs egészséges, érdemes odafigyelni rá.
Kereszt: A bennünk levő jó és rossz jelentése, a születés- élet- halál misztikus szimbóluma. A belső ellentétek egységére utal, ami jellemző az álmodóra. Azt is jelenti, hogy az ellentétes irányú késztetéseit végre sikerült egyensúlyba hoznia, ezt az egyensúlyt azonban mindig újra kell teremteni, egyfajta harmónia ápolást akar ösztönözni. Jung szerint az életenergia kifejezője, valamint a teremtés szimbóluma. A kereszt alkalmas a gonosz elhárítására, az „Én” védelmét segíti, a belső démonoktól való megszabadulást serkenti. Aktuális lelki veszélyt jelez, érdemes megfigyelni, milyen lelki hatások érték az álmodót. Mivel ez a szimbólum igen magas fokú absztrakció, álombeli megjelenése a valóságtól való elfordulást jelezheti.
Kert: A házastársi kapcsolat teljes jelképe. A kert ápoltsága, tartóssága nem szexuális elemektől függ, hanem inkább lelki és érzelmi fókusszal rendelkezik. A figyelem, a türelem, a gondoskodás  egyben  a jó gazda erényei is. Az egyén saját, természetes forrásaiból táplálkozó lelki életét adja vissza, ennek fejlődése, virágzása szintén jelkép. Pozitív jel, de gondozni, ápolni kell, ugyanis ez lelki és családi bőségre utal. Ismeretlen kert: a Paradicsom jelképe. Saját kertet öntözni: házasság és annak ápolása. Gabdorrahman szerint a kert, amelyik gyümölcsöket hoz azt jelenti, hogy a család bővül, gyermek születik. Aeppli jóslásai szerint a hosszan tartó lelki fejlődés szimbóluma, amely belső gazdagsághoz vezet. Az elpusztult kert képe felszólítás a cselekvésre, a problémák megoldására, a hibák helyrehozására.
Király: Szerencse és tisztelet szimbóluma. Öreg király, aki kertünkben dolgozna, vagy levelet olvasna, az egy közeli jutalom képe lehet. Ifjú királlyal lenni az asszonynak, lánynak változást mutat. A király, akinek volna arca olyan fényes, mint a nap, fehér feje, mint a hold, szakálla, mint a víznek a habja, köntöse, mint a szilvafa virága: elveszettnek hitt, visszatérő szerelmünket mutatja. Tündérkirály: szép boldogság. Törpekirály: gond egy szerelmi cselszövény miatt. Betegnek koronás királlyal álmodni: rosszabb állapot. V. Ferdinánddal álmodni: jövedelem, de új adó is. Királyné: lánynak vőlegényt jegyez. Királyi palotában járni-kelni, tükörbe nézelődni és nem találni kijáratot, egy nagy úr nem szerencsés ismeretségét is szimbolizálja. Király gyermekeit látni rongyokban rossz esztendőt ígér.
Kopogás: Valaki más kopog: egy érzelem, egy emlék, vagy esetleg egy konfliktus akar az álmodó tudatában megjelenni. Az álmodónak engednie kell új formát ölteni, hogy segíthesse a helyzetek megoldódását. Ha az álmodó kopog, akkor azt jelenti, hogy valaki más figyelmét akarja felhívni magára, egy tulajdonságára, amit eddig nem vettek észre. Ébren nem meri megemlíteni azt, hogy mi az, amitől különleges. Ne csak álmában kell kopogtasson, ettől nem oldódik meg problémája, a kopogás egyfajta felszólítás a cselekvésre, a tenni akarásra.
Korona: A hatalmasnak teher, kötelezettség jelképe. A hatalom nélkülinek az élet apró örömeit sugallja. Férfinél vágy a lenyűgöző, uraló férfiasságra, ami egy asszony formájában ki is teljesülhet. Ha nő álmodta meg a koronát, azt jelenti, hogy társa mellett valódi gazdagságra talál (lelki és testi egyaránt). Fontos odafigyelni a körülményekre is, ha háború közepén álmodjuk meg fejünkön a koronát, akkor egy esemény megindítói leszünk a következő napokban.
Kovács: A tűzön, vason is uralkodó, nagyon férfias karaktervonások jelentkezését jelenti. Sorsának változását az álmodó a saját, erős akaratával idézheti elő. Ne felejtsük el azt sem, hogy a tűz nemcsak edz, hanem éget is. Az álmodóban a tűz átformálhatja a környezetet is, ha nem fél a maga okozta átalakítástól. Férfias tendenciái erősödnek, ezt partnere nehezen fogadja el. Figyeljen mindenképp arra is, hogy a harmónia megmaradjon.
Krokodil: Ha krokodillal találkozik álmában az rejtett erőt, függetlenséget szimbolizálhat. De rejtett veszélyt is jelképezhet. Valaki az ön közelében rossz tanácsot ad, és rossz döntésekbe próbálja bele taszítani. Mivel a krokodilok szárazföldön és vízben is tudnak élni ezét jelképezik a tudatát valamint a tudatalattiját is, és az érzelmi és racionális részét is személyiségének. Ha egy krokodil üldözi vagy megharapja akkor szerencsétlenség várhat önre a szerelemben és az anyagiakban.
Kutya: Kutyát látni álmunkban hűséget, lojalitást, kitartást jelenthet. Az álom azt jelenti, hogy az ön pozitív kisugárzása, és céltudatossága előre fogja vinni céljai elérésében. De ha kutyával álmodik akkor, ezek a tulajdonságok egy az ön életében lévő embert is szimbolizálhatnak. Ha boldog kutyát lát, az harmóniát és örömöt jelképzhet az ön életében.
Kád: Jó hír és öröm jelképe a legtöbb esetben. A kád, amelyben mezítelen lábú menyecskék szőlőt taposnának az elmúlt szerelmesedésed. Tekenő méretű: boldog szegénység. Fürdőkád: betegség. Fördőkád koszosz vízzel: lelki megújúlás, boldog hónapok.
Káka: Az a káka, amely zöld igen hamis hír előjele. Elszáradt káka: betegség, öregség, szegénység vagy halál. Lakásban szárított kákacsomó azt jelenti, hogy valaki elismerését már kifejezte neked, de még további dícséretetek is be fogsz zsebelni. Ha a káka félig áll ki a part mentén a vízből eltévelyedett emberekrew mutat rá a környezetedben. Lehet mentálisan vagy lelkileg leturzult viselkedés szimbolikája is. Mineképp fontos körbenézni ismerőseink között, nem-e akad segítségededre szoruló ember.
Kémény: A kémény, amely erősen füstöl a szerencsés jelek közül való, jelenthet békességet, örömöt de jó hírt is. Az idegen házon füstölgő kémény némi pletykaságot rejt. Kéményseprő: öröm, anyagi megoldás, szórakoztató barátok jövetele, meghívás egy mulatságba. Néha, de különösen nagyböjt idején tüzet és szelet is jelenthet. Fényes kémény a holdfényben: gyors halál. Ember másik be a kéménybe: tolvajlás. Téglából készült kémény: biztos családi háttér.
Kén: Betegség újabb szimbóluma, érdemes rá figyelni, orvosi kivizsgálásra menni. Rossz hírt szimbolizál minden tekintetben. Kénes szak: közelgő veszély. Irigy ember és pletyka szimbóluma is lehet.
Kéneső: Idegen ember ajándéka ez. Ha a kéneső meleg hatást nyújt, akkor azt jelenti, hogy a családban segítséget kapunk. Hideg kéneső: váratlan veszély, pletykaság. Összegyűjtött kéneső: örökség lehetősége.
Kígyó: A kígyó az egyik legkomplexebb jelentéssel ellátott szimbólum. Ha kígyót lát, vagy megharapja álmában az akkor rejtett félelmet sejtet, ami belülről félemlíti meg az embert. De fallikus szimbóluma is lehet, amely elfojtott szexuális vágyat is jelenthet. Ha esetleg levedlet kígyóbőrt lát, akkor az a betegségtől való védelmet jelenti.
Labirintus: A legendák szerint is az igazán nagy labirintus a Földanya testében van, a vándor vissza akar térni egy régi elveszített állapotba. Amennyiben az álmodó labirintust lát, azt jelenti, hogy nem talál kiutat jelenlegi helyzetéből, vágyai, érzelmei szövevényesek lettek, nem érti az összefüggéseket és kétségbe esett viselkedésével csak tetőzi a gondokat. Lelki és mentális tisztításra ösztönzi az álmodót. Ha feladja a kiút keresését, akkor egyben az értelmes élet lehetőségét is feladja.
Lant: Becsület. Régebb a lant hírnöki szimbólum volt, ezért hírt is hozhat nekünk. A zenélő lant mutat meghívást egy közeli táncmulatságba vagy eskövőbe. Ha az álmodod meg, hogy a lant a te kezedben van, akkor segíteni fogsz valakinek egy nehéz problémában.
Lapu: Jó idő szimbóluma. Nagy lapulevél mutat titkot is, aminek megtudásában nem lesz örömünk. A zöld lapu békességet és örömöt jelképez, lapuval gyógyítani sebet pedig egy rontásról figyelmeztet. Értékelje át, kivel vannak problémái és próbálja megoldani a nézeteltéréseket.
Lapát: Általában munkát jegyez. Kis lapát: megkönnyebbülés, felszabadulás lelki szempontból. Mást lapátolni látni: titkot tudunk meg, kiderül egy régi rejtély. Szélben lapátolni: gonosz kívánság, amelyre ráfizetünk, pltykaság, összebeszélés, rágalom. Vizet lapátolni segítséget szimbolizál levél útján. Péklapát kenyér nélkül lakásváltozást mutat, kenyérrel pedig házasságot vagy gyermekáldást.
Lebegés: Pozitív jellegű szimbólum! A felszabadultság, a képességek határtalansága, többnyire nagyon kellemes élmény hírnök-jelképe. Ébren is vállalkozhat olyan feladatokra, amelyeket korábban elkerült, nem csak az álmokban érdemes megvalósítatlannak vélt tervekkel előhozakodni. De vigyázni is kell, mert a földön kell élni, és az irrealitás csábítása igen nagy, erre is ez a szimbólum figyelmezteti az álmodót.
Leborulni: Valaki előtt leborulni: vágy egy magasabb szellemiséggel való egyesülésre, elérni egy felsőbb spirituális és érzelmi szintet. Kapcsolatai teljesen aszimmetrikusak lesznek (idősebb, okosabb partner jelenléte), ez hozhat kielégülést, de nem lehet örökké leborulva maradni, az ember gerince ma már az egyenes tartásra való. Utalhat az álmodó és társa közti korkülönbségre, ami később kiéleződik hiányosságok terén, és a szétszakadást, szétválást üzeni meg.
Lehunyt szem: Saját lehunyt szemünket látva azt jelenti, hogy igen nagy szerencse előtt állunk. Ha másé, akkor elfelejtenek legjobb híveink. Öreg azzony lehuny szemei betegséget vagy halált jelképeznek, gyermek lehunt szemei pedig odafigyelést és megértés sugall.
Láb: Közönségesen jegyzi szolgáinkat és szolgálólányainkat. A nagy láb jegyez rendetlenséget az erszényben, a gazdaságban; kis láb: barátság.A beteg láb segítség szimbolizál egy ismeretlen részéről. Lábat mosni: biztos betegség, érdemes orvossal konzultálni egy áttekintő analízis érdekében. Mezítláb járni: változás, új hivatal; asszonynak sok munka, talpalás, nyargalás. Négy lábad ha volna: megcsalnak, megcsúfolnak, kigúnyolnak. Törött láb: veszély. Mankós láb: segedelem egy elveszített ügyben, ráadásul olyantól, akit nem is ismerünk igazán. A levegőbe emelt láb paráznaságot mutat egy ismerőssel. Szamár- vagy öszvérlábon megérkezni idegen városba azt jelenti, hogy nagy szerencséd lesz egy közeli utazásban.
Lámpa: Újdonság, hírek jegye. A lángoló lámba bánatot, temetést szimbolizál, a messzeségben látott lápmpa pedig hideg időjárást. Égő lámpát vinni a ház körül: örömteljes családi esemény. Eloltott lámpa: nem sikerült terv, balul elsült próbálkozás. Vámszedők vagy révészek lámpáját messziről látni visszafordulást, sikertelen próbálkozást, be nem teljesült utazást jelképez. Idegen városban égő lámpa: felvilágosítás egy titokról, egy rejtély megoldódik. Részeg emberek lámpása esetében légy óvatos, mert váratlan rossz hírt kaphatsz. A lámpaüveg jegyez társaságot; eltört lámpaüveg: tűzvész. Udvaron bolyongó lámpavilág András napján hosszú, kemény telet mutat. Utasok vagy búcsúsok lámpása: hosszú, szép idő jele. A különös álmokban a lámpa, amely bennünk világítana, és sehogyan el nem rejthetjük az nem más mint akarunkon kjvüli vallomás. Ugyanaz lánynál többé el nem titkolható szerelmi viszonyt is mutat. Lámpa, amellyel öregember jönne: betegnek igen rossz hír.
Lánc: Szegénynek fogság, gazdagnak szerencse. A láncban járni megszabadulást szimbolizál egy félelmetes gondtól. Láncot verni (másnak): hiú reménység. Láncos eb: hideg időjárás, kemény kél közeledte. Láncot vonni a mezőkön, amelyek nem tulajdonunk olyan pereskedésre utal, amit mi nyerünk meg. Láncos ember: félelem. A különös álmokban a lánccsörgés, amely hallatszana pincénkből vagy padlásunkból egy régi bűnt jegyez, amely előbb-utóbb napvilágra kerül, ráadásul nem is sejtjük. Láncra fűzve vonszoltatni idegen országban, idegen emberek között: nagy kitüntetés. Ismert városban láncban ülni: közelgő betegség.
Láng: Ha fényes és közeli: öröm. Távolban látszó láng (füsttel): harag. Sok láng: ajándék, ékszer, arany. Hármas lángot elhagyott mezőn látni azt jegyzi, hogy rövidesen megtaláljuk azt, akit hiába kerestünk. Lángoló haj: balszerencse. Pásztortűz messzi lángja: nyugodalmas élet. Láng, amely szobánkba jönne, de ott semmit nem pusztítana, az egy váratlan látogatás, amelynek komoly következményei lesznek. Ha pusztít a láng: örömünk valóra válik.
Láp: Kiadós haszon a gazdaságban, de szimbolizál örökséget is. Népi hiedelem szerin lápon járni nem más, mint betegség. Útonjárónak: rossz vásár, balul elsült tranzakció. Amennyiben a láp ingoványos, azt jelenti, hogy a közeljövőben döntés képtelen helyzetbe kerül.
Lárma: Ha az utcáról hallatszik a lárma, akkor jó hír egy idegen ember útján, ha az udvarról, akkor pedig civakodás lesz a családban. Ha a kéményben volna lárma, az házitolvajt jegyez. Lármás gyerek: betegség.
Láz: Ha álmodban keded lázad van, akkor állhatatlan vagy a szerelemben. Lázas öregasszony: halálhír a családban. Láz csillapításának sikere esetében egy probléma megoldását sugallja ez a szimbólum.
Léggömb: A léggömb különleges szimbólum, utal arra, hogy az álmodó élénk képzelőereje még a végén bajba i sodorhatja őt, főleg akkor, ha vágyai messze elkalandoznak. Élményekben gazdag napok következnek, de mérsékelten kell erre számítani, nem szabad ezt sem túlfantáziálni, igyekezzen az álmodó reálisan viszonyulni a várható pozitívumokra. Nem szabad túl érzékenynek sem lennie, mert akkor ha csalódás éri, nagyon le fog törni.
Légy: Gyulladásos betegség hírét vetiti elő. Amennyiben sok légy szállna rád, sok civakodásban lesz részed, de megoldható ennek elkerülése. Téli légy: öregség. Legyet fogni: tilos úton járni. Legyet lenyelni: titkot elárulni. Legyet csapni: ellenségeskedés és valami nagy kellemetlenség. Légy a levegőben: kelepce. Légyraj, amely elől idegen házba menekülnénk: közeli ismeretség egy idegen nővel. A légy, amely fülünkbe mászna, jegyez egy hírt, amely miatt sok nyugtalanságunk lesz. Légycsapó: öregasszony halála. A különös álmokban: a légyraj, amely belepné arcunkat, hogy tőle nem szabadulhatnánk, mutat egy régi szégyent, amely még mindig fáj. Légy, amely dögről szállna ránk, veszedelmet szimbolizál megtartott ígéret miatt. Istállólégy: kár a gazdaságban. András napja után sok légy a szobában rövid, vizes telet jelképez. Légypiszok: pletyka.
: Lótartónak jelenti saját magát. Az ugró ló szerencsétlenséget, az ágaskodó ló pedig nem várt megtiszteltetést szimbolizál. Lovon járni: közeledés a kitűzött célunkhoz, álmaink valóravállása. Saját lovunkat látni sok örömet és szép szerencsét jelképez. Elbukott ló: biztos kellemetlenség. Állandó örömöt szimbolizál a barna ló. A régi magyar naptárban a fehér ló: a megelégedett, boldog házaséletet jelenti. Piros ló: utazás szerelme­sünk­kel. Fekete ló: nyomott, szomorú idő, búbánat. Döglött ló mutatja, hogy életünk végéig verejtékkel kell megszerezni kenyerünket. Lószerszám: vidám élet. Lóistálló: dolog, amelyet szívesen végzünk. Ló, amely mély sárból ugorva vonja ki a szekeret: biztos megszabadulás kínzó gondoktól, problémák megoldása. Sárba vagy vízbe fúló ló: nagy szükség, rossz esztendő. Asszonynak lóval hálni: nagy szerencse. Lóban lenni: kivételes látogató. Lóval versenyt futni és azt megelőzni: tűzveszedelem.
Lóverseny: Kaland keresése, vágyak kiteljesedése. Jó lenne, ha az izgalom szerzésének más módját választaná, ne valósítsa meg álombeli lóversenyzését. Ha mégis fogad, legföljebb két tikettel tegye, amelyek értéke ne haladja meg életkorának felét (euróban). A lóverseny a megvalósítás és a sikerélmény jelképe, Heffmer jóskönyve szerint pedig a csalódás előrejelzője is.
Macska – Cica: Macskát látni álmunkban a szabad lelket, női szexualitást, kreativitást és erőt szimbolizálja. De ugyanakkor balszerencsét is jelképezhet. Az álom szimbolizáció attól függ hogy aki macskával álmodik az szereti e a nyávogós állatot vagy sem. Hogyha a macska agressziv, az annyit jelent hogy problémáid vannak a személyiséged feminin részeivel. Hogyha félsz a macskától álmodban, akkor az azt jelenti, hogy a feminitástól félsz.
Macska – Cica: Macskát látni álmunkban a szabad lelket, női szexualitást, kreativitást és erőt szimbolizálja. De ugyanakkor balszerencsét is jelképezhet. Az álom szimbolizáció attól függ hogy aki macskával álmodik az szereti e a nyávogós állatot vagy sem. Hogyha a macska agressziv, az annyit jelent hogy problémáid vannak a személyiséged feminin részeivel. Hogyha félsz a macskától álmodban, akkor az azt jelenti, hogy a feminitástól félsz.
Madár: Madarat fogni nagy szerencse, idegen vendég szimbóluma is. Repülni látni egy madarat nem rossz, jó híreket hozhat. Fészkén ülve látni: házasság. Az éjjel repülő madarak gondokat mutat, melyek nappal meggondolatlanságunk miatt gyötörnek. A láb nélküli madár olyan keserűséget szimbolizál, amelytől nem menekülünk. Páva módjára repülő madár: nagy kár. Madár a fejed felett jegyzi, hogy ellenségeid résen vannak. Nyíllal átlőtt madár: boldogtalansággá változott szerelem; de férfinak jegyez diadalt is. Madarak, amelyek körülvennének, mielőtt egy idegen város kapuján belépnénk, igen jó vásárt, sikeres üzletkötést mutatnak. A torony tetején ülő madarak szerencsétlen utazást jelentenek. Vállainkra repülő madár figyelmeztet egy kelepcére, amelyet ellensé­geink állítottak fel. Madár a kalapunkon nagy tisztesség jelképe, ugyanakkor lehet meghívás egy lakomára, esküvőre is. Madár az ingünk alatt: titkos szerelem. Kezünkből elszabadult madár: szerelmi csalódás. Visszatérő madár: perpatvar, veszekedés a családban.
Magasság: Ha fél, szédül, akkor a magasság azt jelenti, hogy túl nagy terhek nehezednek az álmodóra. Valószínűleg egy döntést eldönthetetlennek ítél meg, és ezért fél annyira a megoldásától. Amíg ezt meg nem oldja, addig mind a testi, mind a lelki ereje gyengül. Ha élvezettel néz a mélybe a magasból, akkor azt jelenti, hogy itt a bátor tettek ideje, de azért nem tanácsos a saját korlátokat túlságosan meglépni.
Majom: Táncoló majom: közeli szórakozás. Fára mászó majom jegyzi ellenségeidet, akik megrontásodra törekednek. Kiáltozó majom, leánynak jegyez balgatag fiatalembereket. Majommal ingerkedni öntudatlan megsértését szimbolizálja egy jó barátunknak szemszögéből. Majom általában hízelgőt és hízelkedést mutat, ezért figyelni kell a jelekre, kiben bjzhatunk és kiben nem.A különös álmokban is előbukkanhat ez a szimbólum, majommal lenni megbánt ifjúkori szerelmet jelképez nők számára. Majom­testű férfi: közeli betegség. Majmot agyonverni: kemény nyakú ellenség. Nagy majmot látni kis örömöt jelképez asszony számára.
Makk: Sertéskereskedőnek igen jó hír, másnak azonban a makk, mint jelkép, nehéz munka előrevetítője. A fejünkre hulló makk meggondolatlanságot, téves döntést jelent. Makkfejű ember: idegen ember szerelme. Makkfejű gyermek: szülő nőnek fiúgyermeket jelent. Ha egy kézben látsz makkokat, akkor megloptak vagy meg fognak lopni. Makkoló disznókat őrizni: jó esztendő hírnöke.
Medve: MedveNyereség a játékban, legyen az kártyajáték, vagy bármilyen sportjáték. A táncoló medve jegyzi, hogy ostoba emberek bajt okoznak neked, ezt érdemes elkerülni úgy, hogy észreveszed a vesélre intő jeleket. Medvével birkózni: bátor cselekedet, tisztelet és hatalom szimbóluma. Medvefejű ember telet, havat, hívatlan vendéget sugall. Medvesonkát enni: reménység, bizakodás, felkérés a kitartásra. Medvebőr: megtiszteltetés, értékes élet, munka. Medveketrec: öröm. Medvékkel utazni az országúton utazást szimbolizál, melyhez nem sok kedvünk lesz. Medvetáncoltató esetében fiatal női csábítóra kell gondolni. Medveketrecbe záratni: nagy változás, amely egy idegen városban vár reánk. Útonjárónak medvével járni: mindig kétséges utazás.
Megcsalni: Megcsalni egy férjet betegség, mást szerencse. Ha arról álmodsz hogy feleséged több férfival csal meg, akkor saját nyugtalansgáodat és bizalmatlaságodat látod magad előtt. Megcsalni egy nőt: szégyen.
Megcsókolni: Megcsókolni egy idegen embert azt jelenti, hogy megszabadulásra várhatsz kínzó gondoktól, ellenségektől. Megcsókolni leánynak házasembert: nem nagy szerencse. Megcsókolni egy állatot: betegség. Megcsókolni öregembert: igen nagy szerencse. Férfinak idegen lányt megcsókolni: a hét főbűnök egyike; saját szolgálóját: üdvösséges cselekedet. Anyát megcsókolni: bátorság. Egy vándorlegénnyel csókolózni: betegség, halál.
Mell: A tápláló ősanya szimbóluma, az anyaság fontosságára való figyelem felkeltését elősegítő szimbólum. A tökéletes függőség és a tökéletes kielégítettség lehetősége. Férfi álmodókban sokkal vulgárisabb késztetések is feltörnek a szimbólum kapcsán, fontos a szexuális élet kibontakozásában is. Férfimell: nem táplál, csak véd. Több mell Artemidoros szerint a gyarapodás, gazdagodás képe. Gabdorrahman szerint az álmodó leányára utal (ha van).
Mennydörgés: Távoli, de hatalmas erő fenyegetése, amit ha időben felismerünk, el tudunk kerülni. Fontos odafigyelni arra is, hogy a mennydörgés mikor jelentkezik, milyen tevékenység folytatásakor, milyen szavak kiejtésekor. Utalhat arra is, hogy rosszul végzünk valamit, vagy rosszul gondolunk valamire. Ismerjük fel a negatív hozzáállást minden téren és igyekezzünk arra, hogy kiküszöböljük a saját hibáinkat.
Menyasszony – Házasság: Menyasszonyt látni álmodban egyesülést vagy egy új partner kapcsolatot jelent. Ha esetleg azt látod hogy egy menyasszonyt lelőnek az esküvőjén, azt jelenti hogy a személyiséged feminin oldala meghalóban van. Ha egyedülálló vagy és azt álmodod hogy mennyasszonyt vagy az a vágyat jelenti a házasság iránt, emellett tisztaságot és szűzies tulajdonságokat is jelenthet.
Menyasszony – Házasság: Menyasszonyt látni álmodban egyesülést vagy egy új partner kapcsolatot jelent. Ha esetleg azt látod hogy egy menyasszonyt lelőnek az esküvőjén, azt jelenti hogy a személyiséged feminin oldala meghalóban van. Ha egyedülálló vagy és azt álmodod hogy mennyasszonyt vagy az a vágyat jelenti a házasság iránt, emellett tisztaságot és szűzies tulajdonságokat is jelenthet.
Mesék: Az álmok testvérei. Ha megértjük őket, az álmok se lesznek idegenek számunkra. Amennyiben az álmodó álmában is megjelennek a mesealakok, meserészletek azokat vesse össze az eredeti mesével, ha különböznek, gondolkoznia kell az eltérés lehetséges okáról. Klepp szerint az álomban megjelenő mesék gyerekkora is utalnak, vagy az álmodó gyerekeinek sorsára.
Molnár: Szeles idő előrejelzője. Öreg molnár az álomban jegyzi, hogy életünk szép napjai leperegtek. Harc a malommal: felesleges körök futása egy ügyben. Lisztes molnár: boldogság. Lisztes molnárleány: gazdag és boldog házasság.
Morzsa: Az a morzsa, amely lehullana egy gazdag asztaláról ellenséget sugal; ugyanaz szegény ember asztaláról pedig barátságot. Nagy morzsa: gazdag esztendő. Hangya morzsát isz a hátán: anyagi gondok. Sok morzsa a földön: szerencsétlenség.
Mosni: Ruhát mosni a patakban nem már, mint megszabadulás gondtól és betegségtől. Mosónő: asszonynak jegyez hideg időt, férfinak szórakozást. Szennyes vízben mosni: további fájdalmat mutat egy szerencsétlen szerelem miatt. Vérben mosni hentesnek vagy feleségének egészséges, másnak betegség. Holt embert mosni: vígság hosszú bánat után. Férfiruhát mosni asszonynak vidámság.
Máj: Betegséget, rossz közérzetet jelképez. Ha a saját májadat ennéd, és vele úgy bellaknál, hogy többé semmi nem ízlene, életed végét szimbolizálja. Csirkemáj: hiábavaló futkározás egy leány után. Vadkan mája: visszatérő erő. Tehén mája: kövér asszony. Májas hurka: nagy változás, hideg időjárás. Nagy máj, amely fájna: teli pincét jegyez. Májleves a csángó hiedelem szerin hosszú télről szól.
Mák: Csalódás jelképe. Mákvirág: múló öröm. Ha egy vándor kezében vagy ruháján látsz mákvirágot, akkor az egy hamis, hazug csaló, nem szabad hinni a közeljövőben megköttetett kapcsolatokban. Ha mákot eszel, szerelmes leszel, ha mákot szülretelsz, pénz áll a házhoz.
Málna: Termékeny szerelem jelképe. Ízére sokáig fog emlékezni, és gyermekáldásra is ad sugallatot. A málna zamatos, így a jelképe is egy nagyon pozitív, sikeres életvitel megvalósítását hozza hírül. A gyümölcsök általában is egy bőséges időszakot jelentenek, így a málna is egy eredményes jövőkép szimbóluma. Grainz álmoskönyve szerint a málnabokor a bizonytalanság, és a bűn csábítását jelképezi, amit ha nem uralunk, megsérülünk.
Méh: Jó jel valamely üzleti tervünkben. A méhszúrás közeli szerencsétlenséget, valamint haragot szimbolizál jó barátok között. Méhraj: tűzvész. Méhkas: nagy szolgálat. Repülő méhraj: betegség, gyulladás, sikertelen gyógyítás. Zümmögő méh: híradás elveszített kedvesről. Méhrajban lenni: leánynak öregember házasságát mutatja.
Mókus: Váratlan öröm stimbóluma. Minél hosszabb a mókus farka, annál tartósabb örömünk. A nőtlen embernek eszegető mókus házasságot; nősnek pedig gyermeket mutat. A fán lévő mókus lejképezi a közelgő veszélyt, valaki keresztbe akar tenni.
Nadrág: Férfinak: uraság; asszonynak: szégyen. Nadrágtartó: keresztcsontban fájdalom. A lipcsei nagykönyv szerint bőrözött nadrág kvártélyos katonát szimbolizál. Szarvasbőr nadrág asszonyon: hiábavalóság. Szélben száradó női nadrág öregasszonyt jelképez. Elveszített nadrág meghívást jelent egy lakodalomba. A nagymama vagy anya nadrágjában járni: leánynak jegyez gyermeket. Nadrággomb: árulás.
Nagynéni: Pozitív jel, segítő kézre, angyali segítségre ad lehetőséget gondolni. Számos mesében is megjelenni a jóságos nagynéni szerepe, gondoljunk csak Hamupipőkére. A lánynak egy tündér nagynéni adta a hódításhoz szükséges felszerelést. Önnek is lehet egy jóságos szelleme, aki segít. Váratlan öröm éri, ha elfogadja mások támogatását, ezt üzeni meg az álombeli nagynéni is. Ha valaki segítséggel közeledik az álmodó felé, nyitott kell lenni annak a jóságnak a befogadására. Klepp szerint anyai szerep is társul a nagynénihez.
Nap: Napsütés általában hű szívet jelent. Piros nap királyságot; az elfátyolozott nap a kormányzó halálát mutatja. Égről leeső nap: veszedelem a kormányzóra. Nap és hold együtt: háborús hír. Sok napot látni az égen: ugyanannyi örömteljes nap. Nap, ha házadba süt: szerencse jön bele. A hátadra sütő nap jegyzi, hogy valahol elfelejtenek. A hasadra sütő nap: igen jó egészség. Napon heverni: jeröid idejű bánat. Napba lépni: betegnek gyógyulás.
Napraforgó: A napraforgó különleges szimbóluma az álmoknak, becsület, tisztesség és kitartó, eredményes munka jelképe. Ha a napraforgónak termése is van, akkor a közelgő lakodalom menyasszonya terhes.
Napóra: Ha pontosan látnád rajta az időt: megpróbáltatásod lesz ugyanakkor. A napóra az idő elmúlását is jelenti, ha sötét égen lévő nap fénye süt a napórára, akkor megcsalásról van szó.
Nemi élvezet: A nemi élvezetekkel, a kéjjel megjelenő álomképek mindegyike testi kuntaktusokról, szexről árulkodnak. Az álmodó szexuális vágyai, késztetései erősek ugyan, azonban ez gyakran kapcsolatban van kielégítésük korlátozott lehetőségeivel is. Egészséges nemiségre utal, ha formája nem tér el jelentősen a szokásostól, hiszen nem fojtja el álmában vágyait és félelmeit. Egyiptomi álmoskönyv állítása szerint az álmodó ilyekor saját magát látja, amint próbál kiteljesedni testileg és lelkileg is. Ha egy férfi az álmodó és  valaki más az álmodó feleségével hál: rosszat jelent, szomorúságot, megcsalást jelez. Ha saját magát látja, húgával hálva: jót jelent, valami tulajdont átadnak neki. Demotikus álmoskönyv szerint, ha az asszony férjét engedi magához: gondjai lesznek.
Nevetés: A feszültség csökkenését jelenti, amennyiben őszinte a nevetés. Kiegyensúlyozottabb élet jelképeként tartják számon. Néha a bánatot, a bizonytalanságot leplezi. Fontos, hogy az álmodó pontosan min nevetett. Nevethetünk saját fogyatékosságainkon is, ez önmagunk elfogadása felé vezet. A gonosz nevetés Klepp álmoskönyve szerint egy rossz cselekedett előtt álló figyelmeztetés akar lenni. Hiemler könyve szerint a nevetés az energia-felszabadítás pozitív segítője.
Nyelv: Asszonynyelvet látni férfinak: jó. Ha nyelved tompa, becsületed veszíted asszonyod előtt egy rágalom miatt. Hegyes nyelv mutatja ellenségeinket, akik nem szűnnek meg rágalmazni. Nehezen mozgó nyelv betegnek jegyez halált. Nyelvet leharapni vagy megenni: szegénynek szánalom, gazdagnak gond. Akinek betege van, a beteg halálát szimbolizálja. Állatnyelv, amely piros és hegyes, mint a rókáé: váratlan hazugságot jegyez; széles és reszelős nyelv, mint a tehéné: váratlan hűség; kutyanyelv: sietős út. Nyelv, amelyet leányzó oly mélyen dugna torkunkba, hogy csaknem megfulladnánk, az veszedelmes nő ismeretségét jegyzi. A hosszú nyelv, amely egy állaté és az asszony szájában van, az nagy veszedelemre inti az álmododó férfit. Idegen nyelven szólnak hozzánk, amelyet nem értenénk, az megcsalás szimbolikája.
Nyereg: A nyereg jó otthon szimbóluma, mondhatni hogy nyeregben van. Nyerges: nyeremény, haszon, vagyon. Aki egy lovat nyergel: szerencés lesz az üzleti ügyleteiben. Nyerges lovon közeledő katona: egyik családtagunk segítségre szorul.
Nyoszolyólány: Vidámság, boldogság, öröm jelképe, szimbóluma. Többnyire hideg időt is mutat, ha sivár tájon látjuk álmunkban. Nyoszolyólányt választani és vele jól szórakozni: nem jegyez különösebbet, de figyelni kell a változásokra azért.
Nyíl: Ellenséged megtalál, a nyíl bárhol ér vagy sem. Egy kellemetlenséget, problémát is szimbolizál, amelyet nem kerülhetünk el. Nyilat ruhánk alatt rejtegetni: örökség, gazdagodás lehetősége. Nyíllal meglőnek: szerelmi bánat. Nyilas-szőlő: szép szerencse. Nyilas ember: törvénykezés. Amazon nyilat lő ránk: győzedelem szerelemben, szexuális kielégülés.
Nyúl: Rendszerint félelem jelképe, nemhiába mondják az emberekre, hogy gyáva nyúl. Nyulat enni: nagy perpatvar, háborús hangulat barátainkkal. Nyulat lőni szerencse. Nyúllal versenyt futni: egy nagy megpróbáltatást szimbolizál. Nyúl, amely ülne az országúton: hívogatás egy titkolt cél felé. Keresztben futó nyúl: szerencsétlenség. Előttünk futó nyúl: bánat, amelyet utolérünk. Nyúl a zsákban: szerelmeseknek igen jó, másoknak jelez törvényszéket. Nyulat látni terhes asszonynak: igen nagy veszedelem. Nyúlganéj, minél apróbb, annál kisebb szerencse. Nyúlláb: utazás, meghívás. Nyúlbőr: hideg időjárás. Nyúlszőr: változás. Nyulat lopni: bánat. Nyúlon nyargalni: vőlegénynek haláleset, menyasszonynak bajos terhesség. Nyulat fogni: leányt elveszíteni, asszonyt találni. Öreg nyúl: viszontagság. Nyúlfióka: szaporodás a családban. Nyulak szigetén járni vagy ott lakni: lemondás és magányos élet. Nyúl, amely útonjárót megtámadna igen rossz vásárt jegyez. Házinyúl: takarékosság, de lehet tűzvész is.
Nád: Nádba fújni szép szerencse, jó kilátás előtt állunk. Egy úszó nád a vízen mutatja az elmúló ifjúságunkat. Szélben ingadozó nádas kis változatosságot hoz, de nem sok örömet lel az asszonyban. Nádasban ülni azt jegyzi, hogy a fájdalmak feltalálnak, bárhova rejtőzzünk. Ugyanakkor szerencsét is ígér. Nádas ház: szegény asszony szerelme. Ingó nádszál: ingadozó szerelem. Téli nádas hosszú telet ígér. Nádkerítés: békétlenség a szomszéd­asszony miatt. Nádiveréb: öregasszony. Nádasban lakni: háború.
Nátha: Túl hideg érzelmi klímában él, elhidegült kapcsolatokra utaló jel. Ezen valószínűleg nem tud segíteni, még akkor sem, ha a náthával sajnáltatja magát az álmodó. Utalhat valóságos betegségre is, aminek komolyabb tünetei is lehetnek. Érdemes elvégeztetni kivizsgálást minden olyan esetben, amikor álmában az álmodó betegséggel küszködik.
Négyzet: Az egészlegesség és a korlátozottság együttes szimbóluma. Utal arra, hogy valamilyen belső feszültséget fog érezni, mert nem tudja kamatoztatni mindazt, amit megszerzett. Mostanában túl racionálisan gondolkozik, ezért érdemes kicsit a lelki világgal is törődni. Jung szerint a négyzet szimbólum az anyag, a test, valamint a valóság jele. Klepp szerint egyfajta vágy is lehet a pontos tájékozódásra a kaotikus világban.
Odú: Titok, rejtelmesség. Az az odú, amely lakásunk volna, s belőle kiköltözködnénk nagy megkönnyebbülést szimbolizál. Odú, amelyben bagoly lakna: virrasztás egy beteg mellett. Odvas fog: gyermekeink betegsége. Odvas pince: hideg időjárás. Odvas szagot érezni, de nem tudni, merről jön: mutatja valakinek végleges elköltözködését. Odvas emberrel találkozni, aki tőlünk az utat tudakolná: meg, azt jelzi, hogy célunktól visszafordulunk. Asszonyunknak odvas lehelete: jegyez közelgő betegséget.
Olaj: Általában egészség szimbóluma, függetlenül attól, hogy milyen olaj az. Olajat inni: betegségre utaló nyom. Olajat valakitől elvenni: örömet venni magukhoz. Olajat adni: egészségünket gyengíteni. Utazást mutat az olajos hal. Betegnek az olaj gyógyulás is. Megolajozni egy testrészt: nagy könnyebbség. Olajfa nagyböjtben áhítatos ünnepre utal. Olajfák hegyén járni jegyzi a szenvedéseinket. Olajbogyó kereskedőnek: szerencse, másnak: fájdalom.
Olló: Általában veszekedés, harag jelképe, szimbóluma. Egy ollót ajándékba kapni: nem nagy szerencse. Ollóköszörűs jelenti a mulatságos útitársat. Olló, amely megállna a padlón: hiábavaló várakozást szimbolizál egy kedves vendégre. Olló (nagy): kövér asszony. Szabóolló: hideg időjárás. Kertészolló: meleg idő. Rozsdás olló mutat öregasszonyt is. Kis olló: leányka. Olló, tű és gyűszű együtt leánynak jegyez pártát, legénynek pedig háztűznézőt.
Oltár: Táplálékát az „Istenek asztaláról” reméli, külső segítségre vágyik az álmodó. Nyugalmat találhat, ha hajlandó áldozatokra, anélkül feleslegesen vár bárki támogatásra. Az álmodó egyén következő döntései egész életére kihatással lehetnek, ezért érdemes megfontolni azokat a lépéseket, amik a napokban szükségessé válnak.
Online álmoskönyv – Fog: Ne legyen fogas kérdés az álomfejtés! Online álmoskönyv – Fog Bizonyára mindenki volt már olyan helyzetben, hogy reggel, felébredéskor nem bírt szabadulni egy-egy álom hatása alól, folyamatosan azon töprengett, hogy ez mit jelenthetett, milyen információt hordozhatott. Ezek a kódolt üzenetek ma már nagyon könnyen megfejthetőek, hiszen többek között az online álomfejtés is a rendelkezésére áll azoknak, akik a szó szoros értelmében szeretnének tisztában lenni az álmaikkal. Álmaink megfejtése fontos azért is, mert gyakran sokkal nagyobb hatással vannak ránk, vagy sokkal nagyobb problémát jeleznek, mint azt gondolnánk! Vegyük például a foghoz kötődő álmokat, amelyeknek – és ezt bizonyára kevesen tudták – már a legrégebbi időktől kezdve igen nagy jelentőséget tulajdonítottak az álomfejtők. Ha például a fog egészséges, akkor a hozzá kötődő jelentések is pozitívak: önbizalom, magabiztosság, erő, kiegyensúlyozottság. A fogvesztés ezzel ellentétben nagyfokú szorongásról árulkodik, ami jelentheti az elmúlástól, az öregedéstől, a magánytól való félelmet, de akár egy hozzánk közel álló személy halálát is. A kihulló fogak más és más értelemmel bírnak a nőknél és a férfiaknál, de közös bennük, hogy mindkét esetben valami fontos értéknek az elvesztését jelenti: a férfiaknál ez a férfiasság elvesztése miatti szorongás, míg a nőknél a szüzesség elvesztése miatti aggodalom. Ezeken kívül még számtalan jelentés társul a foghoz: ha törött, az azt jelzi, hogy jobban kell tisztelned az öregek tanácsait, ha romlott fogról álmodunk, az nagyfokú önbizalomhiányról tanúskodik. Mély szorongást mutat, ha valaki gyakran álmodik kihulló fogakkal, ami lehet valamilyen veszteség, a kapcsolatvesztés, illetve az el- vagy kiköltözés szimbóluma is. Ha az álomban a fogak kihullnak, de nem esnek ki a szájból, fuldoklást idézve elő, az az elfojtott érzéseknek a jele, ami szép lassan oda vezethet, hogy tönkreteszed saját magad! Még ennél is nagyobb aggodalomra ad okot az olyan álom, amelyben a fogaid szép lassan elporladnak, hiszen ez akár a lelkierő összeroppanását is jelentheti. Ha viszont gyökérkezelésen veszel részt az álmodban, akkor az azt mutatja, hogy végre tettél azért, hogy egy régi problémát, sok szorongást okozó ügyet megoldjál! Ugyanígy megvan a jelentése a fogmosásnak is: ha nagyon hosszú ideig mosod a fogad az azt mutatja, hogy elégedetlen vagy önmagaddal, viszont ha túl gyorsan elintézed, az annak a jele, hogy felületes vagy, és nem figyelsz eléggé a részletekre.
Operáció: Félelem valaminek az elvesztésétől, egy olyan dolognak, ami nélkül az álmodó úgy érzi, nem tud élni teljes életet. Valamit az operáció jelenléte az álomban utal arra is, hogy az álmodónak a saját lelkéből kell eltávolítania valamit, megváltoztatni a gondolkodásmódot. Az operálandó szerv a probléma jellegére utal, pl. szívoperáció lehet szerelmi ügy.
Ordítás: Ordítást hallani, amelynek eredetét nem tudjuk, nagy kellemetlenségről ad magyarázatot, amennyiben ez a hang emberhang. Ha állati hang: nehéz idő. Ha magunk ordítanánk megkönnyebbülést szimbolizál. Ordító országút: akaratlan költözködés. Ordító bástya: tömlöc. Ordító farkas: kár a gazdaságban. Ordítás Gyümölcsoltó Boldogasszony napja után: gonosz tavaszt jegyez.
Orgona (hangszer): Orgona (hangszer) Orgonát hallani: szomorúság zavaros hírek miatt. Betegnek az orgonazúgás megmutatja állapotunk rosszabbodását. Orgonázni annak, aki nem tud: betegséget mutat. Orgonát fújtatni egy idegen város idegen templomában, nehéz szolgálatot szimbolizál egy nagyúr vagy egy asszony miatt. Orgonázó kántor: leánynak titkos szeretőt mutat.
Orgonavirág: Amennyiben orgonával álmodsz , az vigasztalódás virága. Orgonavirág illatát érezni idő előtt: váratlan szerelem, ami hamarosan valós életben hamarosan bekövetkezik. Orgona, amely arcunkból nőne egyfajta rendellenesség, ezért szomorúság cagy betegséget, nyavalyát sugall.
Orgyilkos: Gonosz gond, amelytől nem nyughatunk. Ha orgyilkosról álmodunk, semmi jóra nem számíthatunk. Orgyilkos holtan: balul sülnek el próbálkozásaink. Két orgyilkos: veszekedés a családban örökösödés miatt.
Ormány: Minél nagyobb, annál több gazdagságot jelent. Ha nekünk van ormányunk, akkor betegség lappang bennünk. A másokon látunk ormányokat, akkor pletykálni fognak rólunk. Ha elefántot álmadunk a lakésunkba, szép életünk lesz.
Oroszlán: Oroszlánt látni álmodban erőteljességet, bátorságot, agressziót jelenthet. Átélhetsz némi érzelmi hullámvölgyet is. Mint az erdő királya az oroszlán a tekintélyt, méltóságot, büszkeséget, és dominanciát is képviseli. Önnek nagy befolyása van mások felett, viszont saját életében és kapcsolataiban némi önuralmat kell gyakoroljon. Fekete oroszlánt látni azt jelenti, hogy egy negatív erő van birtokában, vagy hogy erejét rossz dolgokra használja.
Orr: Kíváncsiság jele, vágy a szimatot fogásra. A szexuális érzékenység (egyik) szimbóluma. Jelzi a kielégítetlenséget, a figyelem új partnerek felé fordulását. Jó irányba vezeti a megfontolt embert. Ibn Sirin álmoskönyve szerint a férfiember híre és tehetőssége. Apomasaris szerint, ha valakinek az orra nagyra nő: szerencséje lesz. Népi hiedelem szerint ha az orrot levágják a házasságtörést jelenti.
Országút: Útonjárónak az országút kénytelen tétlenséget, másnak nem várt utazást jelent. Országúton menni, ahol mindenféle soha nem látott emberekkel találkoznánk: betegnek gonosz, egészségesnek változást jelez. Országút koldusokkal és zarándokokkal: diadalmas háború. Országút mellett menni, de reá nem lépni: csalárdság. Véres országút gyanús eseményeket, történéseket és titkokat szimbolizál házunk táján.
Otthon: Ha az álombeli otthon a jelenlegi otthona, és kellemes hangulatú, akkor biztonság, egészség, kiegyensúlyozottság jele. Itt megtalálja azt, amit hiányol a való világban. A régi, gyermekkori otthon megálmodása azt jelenti, hogy irreális vágyak veszélyeztetik jelenlegi békéjét. Szeretet iránti vágya kielégítetlen, lázadozása csak mélyíti a szakadékot. Ha az álmodó arról álmodik, hogy nincs otthona, ez ösztönzést nyújt abban, hogy elkezdjen megvalósítani olyan dolgokat, amiket eddig még nem tett meg.
Óra: Nyugtalanság. Az idő nehezen telik: hosszú szenvedéssel teli élet. Ha fehér és fekete színekben látnánk nehéz betegség szimbóluma. Toronyóra: hosszú utazás. A városon kívül: törvény elé idézés. Harangozó óra: idegen ember vagy nő gondolata. Muzsikáló óra: csendes szerelem. Óramutató, amely olyan nagy volna, mint bajusz: nyugtalan idő. Órás: késedelem egy tervünkben. Óraütés, amely több volna tizenkettőnél jegyzi, hogy fontos dolgot elmulasztottunk.
Óriás: Ijedtség és félem szimbóluma. Óriáskígyó: kincs. Óriásokat látni, akik házunkhoz közelednének nagy üzleti szerencsét, kereskedőnek igen bő esztendőt, gazdának vagy másnak pedig meglepetést szimbolizál egy elvesztett ügyben. Óriással vándorúton lenni: múló veszedelem. Óriásokkal birkózni: gyönyör.
Önarckép: Mindig őszinte, mutatja hibáit és készségeit, ebben nyújt tanácsot, leviszi a problémák gyökereihez az álmodót. Valamiért aktuális az önelemzés, ezért kell odafigyelni az önarckép megjelenésére. Ha az álmodó önarcképe mellett más arcok is felbukkannak, akkor azok közti viszonyokat is vizsgálni kell, ezek a kapcsolatok lehetek pozitívak vagy rossz befolyásoltságúak.
Ördög: Ördögöt háton cipelni: mutat utazást, amely nyereséggel végződik. Ördögöt fogni és megkötözni: eláruljuk magunkat. Ördöggel utazni kétkerekű kocsin: viszontagság. Ördög padláson vagy pincében, aki zörögne: nagy időváltozás. Ördöggel lenni: asszonynak szomorú. Ördög az ágy alatt: féltékenység. Ördög a bakon: útonjárónak nagy szerencse. Ördög, aki szájunkra ülne: megakadályoz egy titok kimondásában. Szent György éjszakáján ördöggel a mezőn járni: igen bő esztendőt mutat. Ördögűzésben részt venni: megcsalnak. Ördögöt zsákban cipelni és a folyóba dobni: nem jó gazdálkodás. Ördögöt lóbőrbe varrni és nyekergetni: megmutat egy asszonyt, akitől bizonyos titkot tudunk meg. Országúton szekerünkre kívánkozó ördög nagy késedelmet mutat egy üzleti ügy elintézésében. Bőrkereskedőnek: betegséget. Ördöggel poharazni azt jegyzi, hogy vakmerő tervünket egy asszony körül, amely váratlanul jól sikerül. Ördöggel együtt főzni: igen jó atyafiságba keveredni. Az ördögnek kölcsönpénzt adni: biztos jövedelem. Egy ördöggel lenni: mindig jó, csak karácsony éjjelén nem. Ördög, aki rudat verne belénk: mutat nagy kitüntetést az asszonyok között. Ördögmalmot látni, amely áll, rossz esztendőre utal; amelyik jár, az meg sok fáradság jele lesz. Ördöggel kártyázni: nagy nyeremény.
Öszvér: Egészséges élet, a boldogság eljövetele. Kereskedőnek öszvér nyakán függő csengőt hallani megkárosodást szimbolizál. Öszvérháton utazni új ismeretséget jelképez. Öszvérfejű ember a nőknél szerető, férfiaknál a megcsalásra való rádöbbenés.
Őr: Egy őrt látni nyugodalmas helyzetet szimbolizál nagy zavarunkban. Őrt állni: újdonság. Őrrel késő éjszaka beszélni: váratlan hírek hamarosan. Őrt megitatni: gonosz kívánság. Őrt vízbe dobni: atya halála. Őrnek lámpásával és fegyverével menni valamely gonosz dologba azt jegyzi, hogy terveink meghiúsulnak. Őrnek bundájában éjszakázni: kereskedőnek mutat lopást, másnak leleplezést. Vámőr: csalás. Kapuőr: szegénynek gazdag rokona. Toronyőr: hajnali utazás, hideg időjárás. Őrkatona: mulatság. Tömlöcőr: vidám látogató. Őrrel járni és valamit vagy valakit keresni, amit elveszítettünk jelenthet fájdalmat egy látogató révén vagy bánatot amit más okozott nekünk. Őrség: hideg időjárás. Őrségen fogva lenni: útonjárónak szerencse, másnak változás. Őrséggel veszekedni: múló kellemetlenség. Öreg börtönőrrel lenni: írott levél. Őrtűz, amelyet messziről látnánk: mutat megmenekedést valamely veszedelemből. Őrház: csendes élet.
Pad: Öreg embernek fáradtság; fiatalnak szerencsés vállalkozás.  Ha padon látsz gyereket ülni, árvaságra mutat. Véres pad: megcsalás, padon madarak: pletyka, rossz beszéd.
Padlás: Általában hideg időjárást szimbolizál. Padláson járni halálesetet jegyez. Padlásról leesni: terveink összedőlése. Padláslyukból valakit látni: jelentőségteljes találkozás. Égő padlás: idegen ember látogatása. Padlást leszakadni látni: örömünk vége. Padláson asszonyt látni: adósság, ugyanott leányt: házasság. Padlásunkon járó-kelő emberek nagy bajt  jelentenek egy adósság miatt.
Padló: Padlón feküdni: betegnek gyógyulás. Padlón járni: nagy gond. Padlót rakni: nem sikerült terv. Lángoló padló: egy elveszettnek hitt családtag visszatérése. Görcsös, régi padló: valakinek a halála, aki hozzánk tartozik. Ropogó padló: vendég rossz hírrel. Igen fehér padló: kedves asszony látogatása. Szőnyeges padló hatósági embereket mutat. Gyékényes padló: utazás.
Palack: Általában kóborló élet szimbolikája. Durranó vagy éneklő palack barátaid hűtlenségét jelképezi. Melegvizes palack betegnek gyengülés, útonjárónak keserves találkozás. Hideg palack: elmaradó vendég. Teli palack: vándorlás, üres palack: nagy csalódás. Eltört palack: váratlan kellemetlenség a hatósággal. Borospalack, amelyből nem folyna bor: lappangó betegség. Sok palack: gond a gazdaságban. Táncoló palack: öregember látogatása. Repedt palack: kacér asszony. Kis és szép palack: gyarapodás; jelenthet esetleg kisleányt is. Aranyozott palack gyermeket jegyez gyermektelennek, másnak sok kiadást.
Papucs: Jókedv szimbóluma. Asszonytól papucsot kapni: rövid szerelmi boldogságot mutat. Asszonynak férfitól papucsot kapni: házasságtörés. Papucsot venni: utazás, lopni: bátorság. Papucsban járni: zavaros idő. A piros papucs jegyez víg, szőke asszonyt, a fekete papucs szomorú, barna asszonyt. Elveszített papucs: elveszített szerető. Új papucs: új szerető. Papucsos férfi: rossz hír. Régi papucs: nem teljesülő vágy. Szomszéd papucsa: költözködés.
Paradicsom: Gondtalan élet jegye. Paradicsomot inni: férfinak nevetséges, asszonynak: hónapszám. Paradicsomot befőzni: nagy öröm a háznál. Paradicsomot szedni: szeretőt cserélni. Romlott paradicsom: megcsalás.
Paraszt: Rejtély-szimbólum. Az általános álmoskönyvek szerint egyfajta tiltakozás a városi élet feszültségei ellen, ugyanakkor ragaszkodás ugyanezekhez. Gyakran az ősökkel kapcsolatos fantáziák rejtőznek mögötte. Érdemes elgondolkodni azon, hogy jelenlegi helyzetünk adottságai mennyire kedvezőek számunkra, vagy mennyire szeretünk ilyen környezetben élni. Klepp könyve szerint a munkásság elismerésének vágyát jelképezi, a becsületes és kitartó munka szimbóluma is. Greiss szerint alázatos magatartást is szimbolizál.
Parádé: Parádét látni: szorongatott helyzet; benne részt venni: félelem adósság miatt.  Ha sok ismeretlen embert látsz a parádén akkor pletykát terjesztenek rólad. Gondold végig kivel vannak nézeteltéréseid és próbáld őket tisztázni.
Patak: Az a patak, amely folyik panasz; mely zavaros, és a házba folyna nagy veszedelem és szomorúság; ha azonban tiszta a vize: közelgő jólét szimbóluma. Lassú patak: lusta asszony, lusta szolgáló. Sebes patak: árulás. Mély patak: hamis barátaid vannak. Halas patak: jó vásár. Patakban járni: elfelejtkezés. Patak, amely szívünkből folyna: elhagyottságot mutat, szegényedést vagy keserűséget. Patak, amely az ágy alól kifolyna: egy asszony boldogsága függ tőlünk. Patakból inni, amelynek nem volna tiszta vize: egy asszony rabsága. Patakon átgázolni, anélkül hogy nedves lenne lábunk: egy szerelem elmúlása, amely még sokszor eszünkbe jut. Patakban fürdeni: betegnek gyógyulás.
Patkány: Ellenségről ad hírt. Patkány, amely megharapna, szerelmi féltékenység szimbóluma. Patkánycincogás: hideg idő, családi perpatvar, kacér asszony jelképe.
Pillangó: Az egykori kiforratlan vágyak kiteljesedését jelképezi. A lélek szimbóluma is egyben, amely keresi a helyét. Vágyak beteljesülését sejtetik, ám a veszély lehetőségét hordozza a csalogató szépséggel. Ha kockázatot vállal: elég vagy újjászületik. A pillangó álombeli kép egy érzékeny lelkű emberre utal, azaz az álmodóra, aki mindenben keresi a szépet, a megértést, de közben csapdába is eshet. A japánok számára a pillangó egy nőt jelent. Két pillangó: szerencsés házasság. Aeppli szerint a lelki változásra kell fektetni a hangsúlyt, reményt jelent az örök világosságra.
Pince: Rejtély-szimbólum. Rejtett vágyak és félelmek vannak itt meglapulva, erre utal a tudatalatti az álmodónak. Tanács: Nagyon alaposan nézzen körül, az itt talált tárgyak szimbólumok, emlékek abból a korból valóak, ahová vissza kellene menni, ahonnét újra kellene kezdeni. Ösztönzi az álmodót a megoldások megtalálására, a félelmektől való megszabadulásra. A pozitív erő forrását is itt találhatjuk akár kazán formájában. Jó ügyért érdemes hasznosítani az energiákat.
Pipa: A pipa nyugodt, békés emberek jelképe. Dohányosnak: nyugalom, a szív békéje, megelégedettség. Szerény anyagi sikerek várhatók a közeljövőben, de ezt nem tárt kartokkal kell várni, hanem szorgalommal segíteni a beáramló pozitív élményeket. Nem dohányosnak azonban a pipa bosszúság, vita, mások kellemetlenkedése. Ha elveszíti türelmét, veszteség éri, erre akar utalni az álombeli jelkép.
Piszok: Amennyiben foltok, piszkos pettyek jelennek meg a ruhákon, vagy épp az álmodó testén, akkor azt jelenti, hogy negatív élmény éri. Betegség közelít vagy vádaskodásból kár éri.Néha vágy egy tiltott cselekedetre, amolyan piszkos gondolatok. Cayce szerint a félelem jele is egyben, mégpedig a saját szennyes gondolatoktól. Természetesen a becsületen keletkezett piszkos foltra is utalhat, amennyiben az ágyon található a piszok valamilyen formája (megcsalás, bűnös tett).
Pokol: Pokolba menni nem jelent mást, mint nagy kárt, betegséget, vészt háziállatainkban. Poklot messziről látni: kincskeresőnek igen jó, másnak: szegénység. Nem jelent bűnt és nem jelent rossz sorsot tetteink után.
Pulyka: Pulykát lopni azt jelzi, hogy könnyelmű ígéretet tettél egy asszonynak. Pulykát enni: gazdag asszony szerelme. Pulykát őrizni: leánnyal játszadozni. Pulykának fejét elvágni: szomorúság, kiábrándulás. Pulykarikoltás: táncmulatságba hívnak. Pulykát vinni valakinek: asszonynak katonai ismeretséget jelent, férfinak: veszekedést, pert.Pulykataréjt viselni arcunkon: egy nő gúnyt űz szerelmünkből. Pulykát kergetni: elért szerelem. Vadpulyka: utazás. Pulykamell: jó asszony.
Puska: Elsütni egy puskát: rossz, irigység. Puskával vadászni menni: hűtlenség. Puskát tölteni: szerencsétlen szórakozás. Szép puska: szerelem. Puskával járni: gonosz gondolatok jegye. Légy víg, ha puskát ajándékoznak, mert boldogság vár rád.
Pálca: Pálcás ember, aki jönne udvarunkba rossz hírt sugall. Pálcás emberrel együtt járni: börtönbüntetés, elíténi valakit rövid időn belül. Nagy pálca asszony kezében: nagy kívánság kicsiny eredménye. Kis pálca: megelégedett élet. A különös álmokban asszonyoktól megpálcáztatni és velük jól érezni magunkat gyötrelmes szerelmet mutat. Asszonynak férjétől pálcaütést kapni: boldog szerelem.
Párna: Valakinek nagy gondot, szomorúságot okozunk vagy okoztunk. Párnán aludni: rejtett fájdalom. Párnát ajándékba kapni: gond jön a házhoz. Párnát vízen úszni látni: megkönnyebbülés. Kemény párna: rabság. Pelyhespárna: gazdag asszony. Párnás szék: betegség, harag. Szennyes párna: pletyka.
Pásztor: A hír és a kár megszenvedésének szimbóluma. Az öreg pásztor nagy időváltozás, a fiatal pásztor szomorú hír jegye. Több pásztor: igen jót jelent. Ha pásztor volnál, és nyájadat elveszítenéd: nagy csalódást szimbolizál, amely meg­rövidíti életedet. Pásztor után járni: asszonynak hiábavaló szerelmi vágy. Pásztorkunyhó: szegénynek igaz szerelem, gazdagnak: boldogtalanság. Pásztortűz: öregembernek gyógyulás, leánynak: betegség. Pásztorcsillag, amely szólna hozzánk: elhagyott szülőföld. Pásztorokkal lopni járni: állatbetegség. Pásztorbot útonjárónak: pihenést, másnak: vándorlást mutat. Pásztorokkal enni: zavaros esztendő. Pásztorral az úton menni: jó tanács.
Péntek: Vendégségről ad hírt, megmutatja, hogy vendégeink gondolnak ránk. Nagypénteken erdőben járni, fészket szedni vagy folyóparton időzni sok szerelmi csalódást szimbolizál ez évben. Nagypénteken templomban lenni: anya halála. Nagypénteken mosni: szomorú húsvét. Pénteken húst enni, lerészegedni vagy paráználkodni: szomorú szombatot jegyez.
Pénz: Általában nem jó jegy, mert a kapzsiság jele is lehet. Pénzt találni: menekedést szimbolizál egy nagy károsodás elől; pénzt lopni: civakodás a családban; pénzt verni: hiábavaló munka; pénzt hamisítani nagyon jó és elsőrangú jegy. Ha pénzed van, akkor kicsapongást jegyez. Pénz a kézben: új öröm elveszettnek hitt egészségedben. Sok pénz: kár a ház körül. Pénzt valakitől kapni: minden oldalról ellenséggel vagyunk körülvéve. Pénzt keresni és nem találni: szerencse a szerelmedben. Pénzt elveszíteni: vállalkozás, amely jóra fordul. Pénzt fényesíteni: jegyez hideg időjárást. Pénzt oszlopokba rakni: ahány oszlop, annyi bánat. Pénzen vett gyerek: jó vásár. Pénzt zsákban hordani: börtönbüntetés. Pénzt ásni: váratlan találkozás. Régi pénz: jegyzi atyádat vagy anyádat. Pénzt elásni: zavaros idő. Pénzt folyóba dobni: hasznos munka, jövedelem. Pénzt szegénynek adni: károsodás. Pénzen asszonyt vagy leányt venni: szegény öregség.
Pók: Minden könyvben szerencse áll mellette. Pókot agyonütni: távol lévőt megsérteni. Pókháló: szerencsés szerelmi viszony egy gazdag asszonnyal, amely nem végződik házassággal. Pókháló jegyez még vérzést is. Padlásról leereszkedő pók megmutatja őszi időnket. Tőlünk elfutó pók jegyzi egy gondolatunkat, amelyet szeretnénk valakivel közölni.
Púp: Büszkeség szimbóluma. Púpos ember: bolondság; asszonynak: gonosz kívánság. Púpot vinni: baj a bíróságnál. Púpot érinteni: nagy nyeremény. Púp, amely volna hasunkon: nőnek szerelmi kínszenvedés, férfinak: kiábrándulás. Púpos asszony: váratlan felhevülés. Táncoló púposok: betegnek nehézség, egészségesnek: öröm.
Rabló: Általában nyereményt szimbolizál. Rablók közé keveredni és velük cimborálni: nagy tisztesség. Rablók, ha megrabolnának: megtalálod nyugalmadat. Rablók, ha megütnek: örökséget kapsz. Rablók, akik a ház falát ásnák, hideg időjárást hoznak. Rabló, aki egy nő szerelmét rabolná el asszonynak sírást szimbolizál egy szerelmi csalódás miatt, leánynak pedig sápadtságot.
Ragadozó madár: Harcias szimbólum, jelképe a kitartásnak, a küzdésnek, a lehetőségnek, hogy pozitív irányba befolyásolni tudjuk eseményeket. A függetlenségükért küzdeni is hajlandó emberek abszolút szimbóluma. Ne felejtse el, hogy az álmodó szabadságának a mások szabadsága szab korlátokat, ezeket kell szavakkal és barátságos tettekkel ledönteni. Ha ezeket a korlátokat agresszivitásával átlépi, akkor sikertele próbálkozásokat eredményez.
Remete: Bölcsesség- szimbólum minden téren! A magány, a meditáció iránti vágy jelképe. Képes lehet önmaga mélyebb megismerésére is, illetve a környezetétől függetlenedésre. Keressen időt, helyet a saját lelkével való foglalkozásra is, ennek ez az üzenete. Meg kell találja az egészséges harmóniát a testben és a lélekben egyaránt. Aki pörgős életet él, sokat dolgozik, annak azt sugallja, hogy pihésre és lelki ápolásra van szüksége, kicsit saját magára is kell összpontosítson.
Repülő: A repülőnek rengeteg jelentése lehet, ha álmunkban látjuk. Legfőképp arra utalhat hogy életünk fontos területein egy új fokozatra fogunk emelkedni. Ha a repülőn vagyunk, akkor az azt jelentheti hogy teljes mértékben uraljuk életünket és sorsunkat. Magabiztosak vagyunk döntéseinket illetően.
Robbanás: A feszültséget jelképező szimbólum. Ha felhalmozódott indulatai vannak az álmodónak és levezetésére nem talál megoldást, így próbál megszabadulni tőle. Cayce szerint jele annak is, hogy másoknak milyen heves a reagálása az álmodó viselkedésére. Vigyázni kell arra, hogy ne sérüljünk meg a robbanásban, az lelki betegség kialakulására is utalhat.
Rokon: Rokonnal civakodni: örökség. Öreg rokont látni, a hosszú élet jele. Rokont sírva látni: szerencse; nevetni látni: közeli betegség. Rokonasszonnyal szerelmeskedni: lakoma. Rongyos rokon: pénz áll a házhoz; büszke rokon: pénz elmegy a háztól. Sógorasszony ha fiatal öröm; ha öreg szeleltetése az ocsúnak.
Rovarok: Többnyire kellemetlen érzés kíséri a rovarok jelenlétét, szimbólumként is azt tükrözi, hogy sok kellemetlenség zavarja az álmodó életét, felboríthatja lelki egyensúlyát. Jelezhet szerves rendellenességet, betegséget is, érdemes orvoshoz fordulni. Néha érdeklődéssel, csodálattal szemléljük a rovarokat, ez a kitartás, a közösség elfogadásának példáira utal. Ha álmunkban rovarok jelennek meg, készüljünk fel arra, hogy hamarosan kellemetlenség vagy rossz esemény fogja beárnyékolni napjainkat.
Rulett: Az álmodót önállóságának elvesztése fenyegeti, ha nem tesz erőfeszítést saját sorsának irányítására. Nyerés esetén a jel veszteségre utal. Vesztés kor az anyagi előnyöket jelzi, ügyessége révén szerencsés lehet, de nem ruletten. Általában: menekülés valami elől. Cayce álmoskönyve szerint a kiszámíthatatlan lehetőségek közötti őrlődés jelképe.
Róka: A róka általában a csúnya tréfa jele. Rókát fogni leánynak házasság, asszonynak tilalmas dologba keveredni. Kis róka: szívlopás. Ugató róka: időváltozás, hosszú ősz.Rókát lőni: kár a gazdaságban. Rókázni: bátorság. Rókatáncot járni: országúti szerelem.
Rózsa: Szerelmesek virága miden álom jelentésében. Virágzó rózsa: szerelmeseknek nagyon jó jegy; másnak: kellemes találkozás. Rózsatövis: fájdalom, amelyet annak okozunk, akit szeretünk. Ajándékba kapott rózsa egy távollevőnek gondolatát jelenti. Hervadt rózsa: elfelejtenek. Rózsát ruhánk alá dugni: erélyes cselekedet. Rózsaillat: váratlan szerelem. Sárga rózsa: a titkos szerelem jelvénye. Rózsaolaj leánynak ismeretséget  szimbolizál egy útonjáróval. Rózsafával verést kapni: szerelmeseknek szokatlan öröm; másoknak: sóvárgó kívánság. Fehér rózsa: ártatlan leány szerelme. Rózsát kötni: vigasztalódás. Rózsában járni: némi bánat. Rózsa, amely szájunkon nőne ki azt jelenti, hogy szerelmi vallomást hallunk. Rózsa, amely egyéb testrészünkből gyermeket jelent. Rózsaszüret: némi szomorúság. Rózsát enni: mutat kiélt szerelmet. Rózsakoszorú: betegnek halál, lánynak elcsábítás. Rózsát ültetni: menekvés szerelmi bánat elől. Rózsafán jönni a világra: gazdag asszony.
Rúzs: Vásárolni, viselni, látni rúzst álmunkban azt jelentheti, hogy nem vagyok teljes mértékben őszinték valamivel kapcsolatban. A rúzs a szánkra vonja fel a figyelmet. Valószínűleg figyelmesnek kell lenni azzal hogy mit mond, vagy esetleg mások mind mondanak önnek. Máskülönben szexualitást és érzékiséget is jelképezhet, főleg a vörös szín.
Sajt: Ha nagyon szagos sajtról van szó, akkor a betegség jegye. Friss sajt: egészség és szerencse. Szép juhászné sajtja: kívánság, óhaj valamivel kapcsolatban,amit nagyon nehezen érünk el. Régi sajt: börtönbüntetés. Sajtosbolt: találkozás egy régi ismerőssel. Sajtot adni ajándékba férfinak egy asszony számára megszerelmesedést szimbolizál. Sajtot venni: új szeretőt találni. Disznósajt: bűnös kívánság. Birsalmasajt: időváltozás. Sajt szagát érezni, de a sajtot nem látjuk: megcsalnak. Sajtban lenni: gazdag asszony.
Sarok: Cipősarok: mulatságba hívnak. Sarokkő: paráznaság szimbóluma. Ajtósarok: kellemetlen vendégről ad hírt. Sarkon állni nőnek: nagy öröm; férfinak: szegénység. Sarokba szorítani egy ember: problémáid megoldódnak rövid időn belül.
Sekrestye: A sekrestye legtöbbször elhibázott életet szimbolizál. Ha még tehetsz valamit a megváltoztatásában, akkor ne késlekedj. Sekrestyébe egyedül menni: közeli házasság; asszonnyal: házasok között válás. Sekrestyében piszkítani: gazdag házasság. Sekrestyés jelenléte egy beteg álmodó számára megkönnyebbülés.
Selyem: Selyemkendő: rossz leány jele. Selyemszoknya: titkos szerelem. Selyemhernyó: régen áhított öröm megérkezése. Selymet lopni: paráznaság. Selyemkereskedő: csábítás. Selymes ágyban hálni: házasságtörés. Piros selyem: sebet kapsz. Selyempaplan: gazdag öregasszony. Selyemhajat tapintani: bűnös szerelem szimbolikája.
Sorsjegy: Sorsa fordulását várja az álmodó ettől a jegytől, mert a saját erőfeszítéseiben és tetteiben nem bízik. a bizonytalanság uralja mindennapjait és szeretne sokkal tisztábban látni a jövőbe. Az elkövetkező napokban valóban kevés az esélye a személyes sikerre, erre is fel kell készülni. Ha eddig az álmodó azon tűnődött, megkockáztasson-e egy szerencsejátékot, most tegye meg, de az ne legyen több a saját órabérénél! Nem biztos, hogy nyer, de legalább megpróbálta, s nem áldozott fel minden anyagit érte.
Soványság: Szegénység, szomorúság jelképe. Ha a valóságban kövér és soványságról álmodik, akkor valójában a terhektől való megszabadulást jelenti. Szegénység ellen a diéta nem segít, a szomorúság meg a csontjáig hatol. Biblia értelmezés szerint az aszály előrejelzője.
Szakács: Pazarlás szimbóluma, ha a szakács bajuszos és kövér, illetve ha fehér köténye maszatos. Szakácsné: meghívás egy menyegzőre. Ha a szakácsné babot főz, rossz híreket fogsz kapni, amiktől nehezen szabadulsz.
Szakáll: Szakállas ember: általában haragot, dühöt szimbolizál. Ha valaki azt álmodná, hogy borotválják a szakállát, bizonytalan helyzetet jegyez egy asszony szeszélye miatt; szakáll, amely olyan hosszú, hogy a földre ér, olyan gazdagságot mutat, amely váratlan; szakáll, amely leány állán nőne: elveszített szeretőt jelent, vagy válást a férjtől. Szakállt vágni: árulás, bontogatni: nyugodalmas élet és hívő gondolat; égő szakáll: előre kigondolt terv, amely beválik egy nő meghódításánál; simogatott szakáll: leánycsábítás, gonosz gyönyör. Leeső szakáll: nagy szomorúság, megaláztatás, csalódás; vörös szakáll: hamis barátság; kis szakáll: gúny; pofaszakáll: háztűznézőbe menni: célt elérni; Henri IV. szakáll: irigység; hegyes szakáll: rossz nyelved miatt bajba jutsz.
Szalma: Sok ostoba beszédről szokott hírt adni. Hideg idő szimbóluma is lehet, ha hófödte szalmabálát látunk álmunkban. Szalma, amelyet a szél vinne keresztelőt jelent. Szalmát zsúpban látni: vagyonosok ellen való merényletre utal. Égő szalma: felesleges gond. Szalmatető: zord idő. Szalmakalap: vidámság, szerencse. Szalma­zsák: kövér asszony. Szalmán hálni: betegnek igen jó; útonjárónak: baleset vagy börtönviselés. Szalma­koszorú: nagy megtiszteltetés egy előkelő úr részéről. Szalmát lopni: szépasszony szerető. Halott alól lopni szalmát: özvegység. Kapufélfán lógó szalma: katona jön kvártélyba. Gyaluforgács és szalma együtt: nagy mulatság. Szalmát eladni: kacér asszony jelenléte a családban. Szalmát kocsin vinni: jó vendéglátás. Szalmával beszórt úton menni: vásárosnak vigalom; másnak: nehéz betegség.
Szarvas: Szarvast etetni: kitüntető barátság; űzni: nagy fáradság, amely kevés jutalmat jelent; futó szarvast látni: iparosnak igen eredményes munka, másnak: elmulasztott szerencse. Szarvasbogár: erőszakos munka. Szarvashúst vásárra vinni: valakit megkárosítani. Szarvasnyomból vizet inni: nagy szerelem egy asszonyba. Szarvasbőr: öreg ispán, hideg idő. Öklelő szarvas: árulkodás.
Szem: Lesütött szem be nem vallott, forró szerelmet jelent. Vakszem váratlan jó hír. Kék szem kacér szerelem. Gonosz szemet látni: pénzveszteség. Kancsalító szem jelenthet megfeledkezést, magad lealacsonyítását, vagy hűtlenségét. Folyós szem: igen rossz jövő. Könnyes szem: örömteli találkozás. Szemed, ha kiszúrnák: elveszíted jó barátodat. Szemet elveszíteni üzleti kellemetlenség. Ismeretlen szemet látni a sötétben ijesztő gond szimbóluma. Szemüveg: remény. Valakinek a szemében arcunkat látni: nagy ellenséged van.
Szoba: Azt álmodni hogy egy szobában vagy annyit jelent, hogy van egy különleges része éndenek, vagy a szerepedet egy különleges kapcsolatban. Álmodni különböző szobákkal a tudatalattidat szimbolizálja és az elrejtett vágyakat, és személyiséget különböző részeit.ha sárga szobával álmodsz, azt jelenti hogy úgy érzed használnod kell az eszed, mert mentális megpróbáltatások érnek.
Száj: Minél nagyobb a száj, annál jobb, mert a száj a tisztelet szimbóluma. Száj, amely elnyelne, ha emberé: féltékenység, ha állaté: rejtőzködés gond elől. Szájba vizet venni és kiköpni: elmúlása egy szerelemnek. Szájat szájba venni: hiábavaló óhajtás, vágyakozás. Száj, mely hajas, szőrös: hű szerető jelképe. Szájat mosni: szomorúság. Fogatlan száj: csábítás; fogas száj: gyűlölet. Száj, amely egy város kapujáról ordítana ránk: börtönbüntetés, fegyelmi elé állítás. Országútnak megnyíló szája: útonjárónak jegyez rablókat. Égő száj: valaki rólunk álmodik. Sajgó száj: valaki rólunk rosszat beszél. Dagadt száj: az felejt el, akit legjobban szeretsz. Rossz szagú száj: beteg feleség. Száj, amelyen szép, zöld falevelek nőnének: legkedvesebbünk halálát jegyzi. Becsukott száj: titok, amelytől boldogtalanok leszünk. Barlang szája: természetellenes kívánság.
Szántóföld: Kedvező jel, jó termés ígéretét hordozza magában. Ez a termés lehet mind gyermek, mind tárgyi alkotás, de szellemi termék is. Figyeljünk a szántóföldön lévő termés milyenségére, ez is befolyásolhatja a jelentés, csiszolhatja, finomíthatja a precíz értelmét. Általában az anyai tulajdonságok erősödését mutatja meg, de ez jelentkezhet férfiaknál is. Olyan tulajdonságokról van szó, mint például a törődés, gondoskodás, mélyen érzett és kimutatott szeretet.
Szélmalom: Szélmalomba menni egy nővel: teljesítjük, amit egymásnak ígértünk. Szélmalomból jönni üres zsákkal: csalóval lesz dolgod. Régi szélmalom törött szárnya, amerre mutat, jegyezd meg: valamit találsz.
Színész: Ha látsz egy színészt álmodban jelképezheti az élvezet utáni vágyadat. A csodálatod egy elismert személy iránt egy vágyhoz vezethet az ő fizikai vagy személyiségbeli tulajdonságához. Ha pedig te vagy egy színész álmodban azt jelentheti hogy a kemény munkád a végén el lesz ismerve. Azt is jelentheti hogy nagyon szeretnéd ha elismernék munkádat és tudnák hogy te ki vagy és mit csinálsz.
Szív: Ha mézeskalácsból van, akkor jó vásárt és kacér asszonyt szimbolizál.Vérző szív: fájdalmas sértés. Szívet enni: jegyzi, hogy szerelmesünk miénk. Szívverést erősen hallani: rossz hír. Szívfájás: semmire se jó, oda kell rá figyelni, lehet haragosunk van a közelünkben. Szívseb: gyógyulás egy régi betegségből. Szívet kibontani: felesleges munka. Madárijesztőn szívdobogást hallani: csalódás, elmaradó találkozás. Fába szívet vésni: valaki nagyon gondol reánk. Szívet homokba rajzolni: elfelejtettek. Szív alakú arcot látni: megcsalnak. Ezüst- vagy aranyszívet ajándékozni: bánat. Kártyán szívet látni: igazat hallasz valakiről.
Szúnyog: Álmodban szúnyogot látsz akkor az azt jelképezheti hogy az életben valami vagy valaki teljesen kifoszt az energiádból. Másrészt azt is szimbolizálhatja hogy ellent tudsz állni a támadásoknak. Ha szúnyogot ölsz meg álmodban akkor az életben az akadályokat könnyen fogod venni és sikeres és céltudatos ember leszel.
Szőlő: Szőlőt vendégednek szedni: kibékülést jelent egy ellenségeddel. Szőlőt (zöldet) enni: elmulasztott érzelem; piros szőlő: betelt öröm; fekete szőlő: fáradságos élet. Rothadt szőlőt enni: sohasem éred el célodat. Szőlőben keserűséget találni: valaki megmérgezi örömödet. Szőlőlevél: szemérmetlent hallunk. Igen nagy szőlőfürt: jegyzi életedet. Fonnyadt szőlő: találkozás egy elmúlt szerelemmel. Téli szőlő, amely igen édes jelzi, hogy reád gondolnak a múlt időből. Szőlőt akasztani: jó házasság.
Sáfrány: Sáfrány színű ételt enni, vagy ilyen emberrel találkozni: betegség. Ha sáfrányt kapsz ajándékba gonosz szándékkal közeledik valaki feléd. Sáfránypor a levegőben nők számára szerető jövetelét mutatja.
Sár: Testünk, nagyon sáros, akkor nehéz betegségbe esünk. Sártól megmosakodni: utazni. Sárban henteregni: nem viszonzott szerelmünk jegye. Sarat ágyunkban rejtegetni: megbánt szerelem. Sarat enni: szerelmesnek igen jó, másnak pénz. Sárral bekent fal: titkos kívánság. Embersár: sok pénz. Asszony, aki sárral etetne: titkos szerelmet sugall. Étel, amely evés közben sárrá válna: elveszettnek hitt ügyed jóra fordul. Szembe hulló fecskesár azt mutatja, hogy nem látjuk megcsalatásunkat. Sárból asszonyt építeni: megszabadulás egy kínzó szerelemből. Sárból kunyhót építeni: jó jövő. Sárban fulladozni: nagy örökség.
Sérült: Sérült ember álombeli jelenléte egy figyelmet igénylő dologra fekteti a hangsúlyt. Amennyiben az ember lába sérült meg, azt jelenti, hogy az álmodó személy nem tud tovább haladni valamilyen ügyben, nem tud megoldani egy feladatot. A szemsérülés azt jelzi, hogy nem látja helyesen a helyzetét. A keze sérült: egy alkalmat képtelen megragadni, nem tud élni a lehetőségekkel. Fülsérülés: nem hallja az igazságot, nem akarja megérteni, meghallani a véleményeket, amik segítő szándékkal hangzanak el.
Sír: Betakart sír elveszett holmijaink megkerülését jelenti. Sírba fektetnek: közeli gazdag házasság. Sírba lépni: hamis barátság. Sírt ásni látni: jó ismerős halála. Nyitott sír: vidám ünnepély. Síron átugrani: eléred célod. Sírba esni: akadály. Asszonnyal sírban lenni: megszabadulás egy kínzó szerelemtől. Sírok között járni: jegyez hosszú életet. Sírhalom mellett ülni: édes gond, később haszon. Sírból visszatérttel találkozni: megnyert per. Sírhalomba lőni: letagadott adósság. Anya sírján leánnyal ülni: szép bátorság; apa sírján: féltékenység. Sírkő: válás. Sírban feküdni: csendes szerelem. Sírból feltámadni: régi ismerős. Sír mellett keservesen sírni megszabadulást  jelent egy nagy gondtól.
Sírni: Örömteljes napot szimbolizál, természetesen a legtöbb álomban. Sírni ok nélkül: szerelmi nyavalya. Sírni egy asszonyért: hiábavaló fáradság, kár. Sírni egy halottért: betegnek meggyógyulás. Sírva járni-kelni: örömed lesz utazásodban. Sírni a húsért, amelyet elvitt a farkas: megerőltetés, kimerültség.
: Sót enni: nehéz idők. Sót háton hordani: családoddal vándorútra kelsz. Sót marhának adni: hideg idő. Sót vágni, törni: börtön. Besózni valamit, különösen húst: utazás. Nyelved, ha sós: hazugságot mondasz. Sós víz: torokfájás. Sót nyelni: öregedni.
Sündisznó: Többnyire sikertelen állati stratégia jelképe. A totális védekezéssel csak a totális magányt nyerheti el az álmodó. Lehet egy sündisznónak barátja? – gondolkodjunk így. Ne tartsunk távolságot mindenkivel szemben, mert teljesen eltávolodnak tőlünk azok, akik segítségére szükségünk lehet.  A sündisznó szexuális problémákat is jelent, a gátlásmentesség, a feloldódás hiányát.
Tanítani: Általában a tanítás öregség előjele, de egyes esetekben jelenthet betegséget is, ami halálhoz vezet. Ezért szeretné a tanító ember átadni neked az összes tapasztalatát, tanácsát. Tanítványt találni: boldogság.
Tehén: Az anyai, a tápláló megtestesítője, egyes vallások ezért tartják szent állatnak is. Teljes mértékben az anyaföld, a haza, valamint az anya pozitív vonásaira utal. A demotikus álmoskönyv szerint a furcsa álmok egyike a tehénnel együtt aludni, ez azt jelenti, hogy az álmodónak szép napja lesz otthon. Gabdorrahman szerint az aktuális évet jelképezi. Ha a tehén kövér, az év termékenységét szimbolizálja. Astrampsychos szerint szerencsétlenséget okoz, ha nem gondoskodunk a jószágról.
Temetni: Öröm-szimbólum. Temetést látni messziről: biztos örökség. Temetésben részt venni: nehéz munka. Téged temetnének: családi szaporodást szimbolizál, nőtlennek: házasságot. Atyafit temetni: legjobb hitünk szerint megházaso­dunk. Élőnek temetésén részt venni: késő házasság. Ugyanez jelenti közeli halálát egy jó barátnak vagy egy atyafinak, ha az élő eember temetésén jelen vannak szellemek is. Leány temetésén részt venni és citromos karddal kísérni a koporsót: jegyez szerelmet egy ártatlan lány részéről. Öregembert temetni: emberséges cselekedet. Temetési zenét hallani: vigalom. Temetést rendezni: hasznos foglalkozás. Temetőkriptában lakni: öregség.
Templom: Templomban imádkozni: szerencse, vidámság, haszon. Templomba asszonnyal menni: titkos szerelem; leányasszonnyal: mulatság. Régi templom: szerelmi bánat. Templomos lovag: csalárdság. Processzió, amely templomból jönne felénk: nagy megszégyenülés. Templomudvar: haláleset. Templomtorony: üdvösség, jó esztendő.
Terhesség: Ha terhességgel álmodik megújulást és növekedést jelenthet életével kapcsolatosan. De ha álmában terhes akkor az azt is jelentheti, hogy egy új ötlet, egy új nézőpont születik meg önben. Ha esetleg azt álmodja hogy valaki terhes akkor egy bensőséges kapcsolatot jelez egy másik személlyel. Ha pedig ön terhes és erről álmodik, akkor azok aggodalmat sugallnak a terhességgel kapcsolatosan.
Tetű: Tetű megjelenése álomban jelképezheti a pénzügyi gondokat. Ha pedig rajtunk mászik akkor kicsapongó és felelőtlen életet, fölöslegesen elherdált pénzt is. Ha máson látjuk mászni a tetűt akkor a személyre vonatkozó fennhéjázást érthetjük, vagy hogy esetleg rosszindulatúan megszóltunk valakit.
Tolvajkulcs: Valószínűleg ilyenkor felmerül az álmodóban, hogy egy kívánatos dolgot nem egészen tiszta eszközökkel szerezzen meg. Ha ügyes, ez sikerülhet is, de a lebukástól való félelem sokáig zavarja örömét. Meg kell fontolja tetteit, át kell gondolja, tud-e önfeledten örülni egy sikernek, ha nem jó úzon haladva tudhatja az a magáénak.
Tornádó: Tornádót látni álmunkban annyit jelenthet, hogy szenvedélyes és erőteljes érzelmek kitörésére várhatunk. Ha azt álmodjuk hogy benne vagyunk a tornádóban akkor érzelmileg túlterheltek vagyunk és a szabályzás is kisiklott a kezeink közül. A tervei nagyon komplikálttá válhatnak valamint többszörösen csalódással kell szembenéznie életének ezen részében. Több tornádó olyan emberek jelképezhet ön körül akiktől érzelmi kitöréseket várhat.
Tutaj: Küzdés-szimbólum. Küzdelem saját ösztönkésztetései ellen. Megfékezheti a lelkében tomboló erőket is. Sorsa az, hogy az álmodó legyen a kormányos, de ha nem is törekszik élete irányítására, megelégszik a felelőtlen lebegéssel, viszont akkor elnyelik az örvények. Az álombeli kép üzenete nem más, mint hogy ragadja meg az álmodó saját sorsának irányítását, küzdjön azért, hogy ne hatalmasodjanak el felette negatív tényezők és erők.
Táncolni: Táncosnő: érzékiség, szenvedély. Tánc közben elbukni megszégyenítést szimbolizál érzékiség miatt. Sok táncoló asszony: sok bánat. Katonával leánynak táncolni: álmatlanság. Táncosokkal találkozni idegen városban: meg­csalnak. Táncoló eső: nyugtalanító hír. Táncosházba tévedni: jó házasság. Halottal táncolni: igen eredményes munka. Gyermekkel felnőttnek táncolni: jótéteményben lesz részünk. Táncos férfit házunkba jönni látni azt jelenti, hogy az asszony darabidőre elveszíti férje szerelmét, a táncoló állatok igen szűk esztendőt hoznak. Táncos öregember: halál. Tánciskola: szerelem. Táncmester: móresre tanítanak.
Térkép: Egy belső hang óvatosságra inti. Az álombeli térkép jele annak, hogy életét könnyen rossz útra viheti, ha nem fogadja meg jó szándékú emberek tanácsait. Jung szerint a térkép a társadalmi elvárásoknak megfelelő út szimbóluma. Adjunk a véleményekre és fontoljuk meg azt, hogy melyiket fogadjuk meg és helyezzük cselekedetekbe is.
Tészta: Ha tésztát eszik álmában akkor ez azt jelenti hogy szüksége van energiára. De vegye figyelembe a tésztának a formáját, illetve hogy az milyen kapcsolatban lehet az ébredés pillanatával. A vékony tészta a szűklátókörűséget jelképezheti, míg a spagetti formájú jelképezheti egy helyzet elnyúltságát. A csavaros formájú tészták szerint többet kellene magával foglalkoznia. A dugóhúzó féle tészta pedig azt jelképezheti, hogy az élete egy része nincs szabályozás alatt.
Tök: Nagy veszekedés asszonyok miatt, de lehet betegség is. Tököt enni: nevetséges helyzet. Pirosló tök: hideg idő. Tökből cinkefogót készíteni: kis szerencse; halálfőt: gyermekes dac. Tököt árulni asszonynak válást jelent. Lopótök: jó barátság. Tököt főzni: régi szeretőt visszavárni.
Tölgyfa: A száradó tölgyfa több halálesetet szimbolizál az ismerőseink között. Tölgyek alatt ülni: megtiszteltetés. Tölgyfából hajót ácsolni: marha, nagy gazdagság. Tölgy, ha nagy és zöld: hosszú élet. Tölgyfát venni: nyeremény. Tölgyből koporsót faragni: legkedve­sebbünk halála; kaput ácsolni: várva várt vendég. Tölgyet nevelni: korai halál.
Túró: Betegségre utaló jel, érdemes orvosi kivizsgálással kezdeni a problémát. Túrós tészta: szomorúság. Túros hátú lovon nyargalni: jó házasság, gazdag asszony. Túrót, tejfölt enni egy asszony kezéből: kinevetnek legjobb barátaid. Zöldes, penészes túró: halál a családban.
Tűz: A kontextustól, helyzettől függ, hogy ha tűzzel álmodsz az mit jelent. Általában ha tüzet látsz, az szenvedélyt, pusztítást, vágyat, felvilágosodást, megtisztulást, átváltozást, vagy esetleg mérgességet jelent. Ha azt álmodod hogy tűzön égetnek el, akkor az azt jelenti, hogy a vágyaid eluralkodnak rajtad és felemésztenek életedben.
Tűzvész: Stabilitás, új élet kezdődését, valamint lelki állapotot is jelképez. Felduzzadó indulatokra utal, melyek pusztítással fenyegetnek, ráadásul a kiégett tájból nehezen sarjad új élet. Nem hiába mondják azt sem, ha valaki felperzsel maga mögött minden utat, nehezen tud visszafordulni annak helyrehozásáért. Nem reménytelen, de következményekkel jár és főleg nehézségekkel, ha meggondolatlanul cselekedünk valami terén. Ha nem lehet tűzoltó, kovács, legalább forró érzelmeihez keressen tűzálló partnert.
Uborka: Fanyar, rücskös uborka: keserűség az életben, megcsalás jele is lehet. Az uborka, amely orrodon akar kinőni, megszerelmesedést, szexuális kielégülést szimbolizál. Sárga uborka: irigység, fekete uborka: gyászhír. Hosszú, nagy uborka:  falubéli rossz pletyka, ami csak nő és nő.
Udvar: Az otthon fontosságának jelképe, amelyet kevés elégedetlenség kísér. Ha gyermekkori emlékek is felbukkannak egy udvaron, akkor bizony érdemes elgondolkodni rajtuk, hogy milyen események láncolatához, jelenbéli tetteinkhez mennyire kötődnek. Ha kicsi és szűk udvarról van szó, akkor azt jelenti, hogy az álmodó elégtelennek érzi életterét, azt, amit környezete lehetővé tesz számára nem elég, valójában több szabadságot kíván. A nagy, tágas udvar jele annak, hogy jól érzi magát otthonában is és környezetében is megtalálta az egyensúlyt.
Utca: Kellemetlenség elsődleges szimbóluma. Utcán mosakodni egy leánynak szép ismeretséget jegyez, férfinak régi gondok megoldódása. Utcán illetlent elkövetni: közeli szerelem kibontakozása. Utcán kiabálni: römöhír, lakodalom hírnöke.
Utánzat: Volt egy valódi kapcsolat, amit nehéz felejteni, amelyhez képest a jelen értéktelennek tűnik, és ez kivetítődik az álomra is. Hasznos tanács az álmodónak, hogy ne hasonlítgasson, méricskéljen a régi mércével, különben fontos kapcsolatát teheti tönkre. Minden helyzetből egyedi elemeket kell kiragadni és nem párosítani más tapasztalt elemekhez. ezek lehetnek tulajdonságok, szokások vagy tettek, események sora is.
Út: Az életre utaló szimbólumok egyike. Az életút, valamint annak aktuális szakaszára utal. Az ésszerű, a valóságnak megfelelő irányt fogja választani az álmodó, ezért üzen tudatalattija ilyen módon. A továbbhaladás nehézségeit, konfliktusait is megmutatják az út menti tárgyak, a találkozások, sőt mi több, a göröngyössége is figyelmet érdemel.Figyeljünk ezekre a részletekre is, megmutatják életbeli sorsunk kisebb nagyobb állomásait.
Ülni: Van ideje a pihenésnek, és van ideje a cselekvésnek is. Az ülés arra utal, hogy most az erőgyűjtés időszaka következik, és erre kell összpontosítani, de nemsokára fel kell kelni és elindulni, megtenni azokat a dolgokat, amik megoldásra és válaszra várnak. A tervezés ideje után feltételül tenni kell azért, hogy a sors jó irányban haladjon. Nehézségekbe ütközhet azonban a cselekvés, az ötletek végrehajtása, de semmiképp nem tanácsos feladni egy kudarc miatt a célt. Hiemler szerint a tunyaság örömét is szimbolizálja
Ültetni: Egy fát ültetni boldogság; tyúkot leültetni pedig hideg idő szimbolikája. Egy vagy több virágot ültetni kedvetlenségre utal. Akasztófát álmodni és ültetni: marhavész.
Üzenet: Az álom maga is üzenet, mi küldjük saját magunknak a figyelmeztetéseket. Ne vitatkozzunk ezzel, mert álmunkban jobban tudjuk, mit kell tennünk. Ha az álmodó emlékszik az üzenet tartalmára, azt elemezze ki, mert fontos információkat, adatokat hordoz. Azon is el kell gondolkodjon az álmodó, hogy milyen jeleket, milyen információkat és megoldásokat vár az üzenettől, mennyire felel meg saját elképzeléseivel.
Vadász: Szerencse-szimbólum. Egy magányos vadásszal találkozni és tőle vizet kérni: leánynak betegség, asszonynak szerelem. A zöld vadásszal találkozni: kincset találni. Öreg vadász: borús idő. Vadorzó: gond. Vadászkutya: szép idő.
Vaj: Ha asszony adná neked a vajat, az megszerelmesedést mutat, ha férfi adja, akkor már féltékenységet jelent. Vajat enni: civakodás jó barátok között. Vajat valakivel köpülni: házasságtörés. Vaj olvadt állapotban fentről a földre önteni: a megcsalást már nem lehet tovább titkolni.
Vak: Vakon vezetni az útonjárónak nagyon kalandos eseményre utaló szimbólum lehet. Vakot látni: mulatság; kereskedőnek üzleti veszteség. Vak férfival asszonynak menni: hét főbűn egyike. Vakot vezetni: változás. Vak, aki egyenesen felénk jönne és ránk mutatna jegyzi, hogy titkainkat a tyúk is kikaparja.
Vakondok: Betegnek a vakondok örök éjszakát, egészségesnek kis hasznot mutat. A vakondok a lakásban barátságos vendég hírét hozza. A legtöbb esetben ha a vakondok a falat kaparja, akkor halálhírt fogsz hallani.
Vasútállomás: A távolból jönnek vonatok (a múlt), mások indulnak meghatározott célok felé (a jövő). Most ki kell választania útirányát, döntenie kell jövőjéről. Ha sokáig habozik, mindent lekéshet.
Vihar – Időjárás: Hogy álmodban vihart láss az arra mutat hogy rettenetes gyötrődés, sokk, veszteség vagy katasztrófa van az életben. A vihar még váratlan félelmet, érzelmeket jelenthet mint például düh, örjöngés, zűrzavar., indulat, harag, méreg stb… Pozitív értelemben ha álmunkban vihar észlelhető a növekvő spirituális életet jelentheti. Gyors és egyben pozitív változásokat idézhet elő életedben.
Vihar – Időjárás: Hogy álmodban vihart láss az arra mutat hogy rettenetes gyötrődés, sokk, veszteség vagy katasztrófa van az életben. A vihar még váratlan félelmet, érzelmeket jelenthet mint például düh, örjöngés, zűrzavar., indulat, harag, méreg stb… Pozitív értelemben ha álmunkban vihar észlelhető a növekvő spirituális életet jelentheti. Gyors és egyben pozitív változásokat idézhet elő életedben.
Villámlás: Hirtelen felismerés, amely veszélyeket is rejt. Indiai álmoskönyvek szerint a veszély szimbóluma. I Ching könyvében a villámlás a tűz hangja, és az ég nevetése. Artemidoros szerint jót jelent, amennyiben az álmodó nem bűnös valamiben, akkor tényleg a hirtelen felismerés jelképe. Cayce könyvében a villámlás nem más, mint egyfajta magasabb erő, amely sok ember számára romboló lehet, de másoknak életadó áramlat. A görögök főistene, Zeus is villámmal bűntette azokat, aki bűnösök voltak, valamint térítette észre azokat, akiknek kis látószögük volt.
Virág: Az öröm, a szerelem, a barátság jele, szimbóluma. A belső harmónia, nyugalom, optimizmus, amely a valóság talajából táplálkozik – mindezt minden virág hordozza magában. Ha még bimbó: lehetőséget rejt. Ha már elnyílt: őrizze emlékét, temetésre utalhat, egy szeretett személy elvesztésére, vagy a tőle való elbúcsúzásra. Az indiai álmoskönyvek szerint mindig szerencsés fordulat előrejelzője. Cayce szerint a remény szimbóluma, a népi hiedelemben pedig a lányt jelenti. Ha leszakítják, akkor vége a leányságnak. A rózsa a szerelem, a szerelem utáni sóvárgás vagy annak kiteljesedése.
Vonzalom: Ragaszkodás valakihez, azonban az álmodó nem tudja eldönteni, hogy kihez. Elvek és elvárások követésére is utalhat, ilyenkor el kell gondolkodjon az álmodó azon, hogy a feladatot valójába ki szabta meg, érdemes-e olyan utat járni, azt tenni, ami nem szívből és nem a saját rációból fakad. Fontos azt is megfigyelni, hogy a vonzalom ki vagy mi felé irányul, mennyire pozitív vagy negatív töltetű az álombeli személy vagy az álombeli tárgy, állat. Kígyóhoz vonzódni: rossz úton jár, meg kell válni a rosszra buzdítóktól.
Vámpír: Lélek, amely nem talál nyugalmat, ezért másoknak kellemetlenkedik. Többnyire saját életerejét szívja el szorongásával, aggodalmaival, erre kell fektetni a hangsúlyt, ha meg szeretné oldani a rejtélyt az álmodó. Egyébként csak annak lehet vérét szívni, aki engedi, ebben is meg kell látni az összefüggést életbeli eseményeire levetítve.
Város: Egy idegen város, amelyen keresztül vándorolnánk nagy gondot jelent, illetve halál látogatását. Ismerős városban járni és meg nem állni: nyugtalanság. Összedőlő város: reménytelenség. Városkapu: nem várt ítélet.
Vér: Az a amely folyna lábad előtt: veszedelem. Vért inni: betegség. Vért szívni: bátorság. Aludt vér: nehéz betegség. Csepegő vér: jó jegy. Vért köpni: gyalázat. Vért edényben felfogni: betegnek gyógyulás. Véres lepedőn feküdni: örökség. Vérrel írni: szerelem. Vérrel beszennyeződni: jegyeseknek jó, másoknak vándorlás. Véres párna: atya halála.
Víz: Tiszta vizet inni: nem jó jegy, belső gondok miatt van az  hogy tiszta vízre vágyunk. Hideg vizet inni: bánat; meleget: betegség. Égő víz: öröm. Vízbe ugrani: szomorúság. Vízben látni magad: öregség, Vízben látni másnak arcát: annak halála. Vízben gázolni: nagy fáradság. Nagy víz: irigység.
Zabálás: A mohóság nem vezethet kielégüléshez, a cselekvés hiányérzetet akar pótolni. Az álmodónak valószínűleg jó oka van rá, hogy azonnal bekebelezze azt, amit jogos részének tart, nem akar osztozkodni, fél a kisemmizéstől. Megtörténhet az is, hogy komplexusai vannak, és emiatt kárpótolni akarja magát a mohósággal, élni minden lehetőséggel, amiből egy kicsit is profitál. Legyen türelmesebb, a partnerei érdekében is, akik nem biztos hogy örülnek annak, ha megfosztja őket valamitől, főleg ha az közös.
Zacskó: Nyereség-szimbólum. A zacskó, mely rézkrajcárokkal van tele útonállást szimbolizál. Foltos zacskó: atyafiságos kölcsön. Kövekkel telt zacskó: álmatlan gond. Üres zacskó: keményszívűség. A zacskó, amely hátunkon öntestünkből nőne asszonynak szerelmet, leánynak gyermeket mutat.
Zaj: Valami, valaki zavarja az álmodót. Így nehéz a feladatára is koncentrálni, pedig most fontos lenne az, hogy az álmodó tudatos és összeszedett legyen. Próbálja meg felidézni ezt a zajt, felerősíteni magában, majd amikor már nagyon elege lett belőle, engedje távozni, engedje kitisztulni elméjét, ezzel sikerülhet megválni a zavaró tényezőktől is. Most ne akarjon gondolkodni semmin, de ha valami gondolat-töredék mégis feltör, fogadja figyelemmel és türelemmel, értelmezze.
Zseb: Zseb: légy takarékos. Zsebkendő: valakinek szívességet tenni. Zsebóra: oszd be idődet. Zsebórát találni: váratlan nyereség. Zsebtolvaj: ha városban élsz: asszonyi figyelem.
Zsemlye: Zsemlyét enni nem más, mint betegség-szimbólum. Zsemlyét sütni: bő jövedelem. Penészes zsemle, belső betegség, érdemes elmenni orvoshoz, vagy a beteg családtagunkat újabb kivizsgálásra vinni.
Zsidó: Zsidó-templom: vizsgáld meg cselekedeted, mert nem biztos hogy jó dolgokat művelsz. Zsidó-templomban lenni: komolyság. Zsidó-iskola pletykát jelent. Zsidót találni egy lakásban: pénzsóvár életmód. Zsidóval beszélgetni: szerencsés vállalat, szerencsés tranzakciók.
Zsák: Tele zsák gazdagság, üres zsák szegénység szimbóluma. Zsák (lyukas): veszteség. Zsákhordó: nehéz munkát kapsz. Zsákot vinni: nehéz kereset. Zsákolni: büntetés. Ha zsákod van, vagy zsákot fújsz: céljaidban akadály. Zsákokat egy kocsin látni: jó üzletet csinálni. Zsák gyümölcscsel: jó háztartás. Zsákot vinni látni: sok terhet kapni.
Zuhanni álomban: Zuhanni álmunkban attól függ hogy érzünk e félelmet vagy nem. Ha nem érzünk semmilyen félelmet akkor az azt jelenti hogy a problémákkal szembesülsz és könnyen túlteszed magad rajtuk. Ha viszont félünk akkor a a szabályozottság hiányát érezzük, és nem érezzük magunkat biztonságban. Talán valami nagyobb probléma van az életedben. Ha viszont vízben zuhanunk akkor érzelmi túlfűtöttség jellemző ránk.
Zár: Problematikus női szexualitásra utaló jelkép. Megfelelő kulcs és nagy türelem kell felnyitásához, mai megvalósítható idővel. Fontolja meg, érdemes-e belekezdeni olyanba, ami lehet nem is vezet semmi jóra. Egyes álmoskönyvek szerint a zár, a lakat azt jeleneti, hogy a biztonság iránti igénye megnőtt, szüksége van támaszra, valakire vagy valamire, amiben látja a védelmet. Vigyázzon, nehogy saját magát zárja ki valami kielégülésből. A Babiloni álmoskönyv szerint a zár képe arra utal, hogy az álmodó megkapja azt, amire szíve vágyik. Nyitott zár: házasodni vágyó nő, hűséges asszony jele.
Zárka, börtön: Tiltakozás valamitől, és beletörődés valamilyen korlátozásba. Ha házas az álmodó, ennek összefüggéseit külön kell vizsgálja. A zárka jele annak is, hogy valamely eszmének, gondolatnak „rabja lett”, megrögzöttséget is jelenthet. Ez gátolhatja a rugalmas, elfogulatlan gondolkodást is. Hiemler szerint a börtön, a zárka fogalma nem más, mint az álmodó bűntudata, ami miatt saját magára szabott büntetést.
Zöldség: A modern élettel való elégedetlenség. Keres egy egyéni utat, és találni is fog. Ha eszi a zöldséget, akkor a hosszú élet, egészség, szexuális potencia jelképe, kivéve, ha nem szereti. Artemidoros szerint minden hüvelyes rossz jelt hordoz, kivéve a zöldborsó.

Ha tetszik, oszd meg ismerőseiddel
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0Share on VK